Voorlichtingsfilm en Bedrijfsoorcheck tijdens Week van het Oor • SchildersVAK.nl Ga naar hoofdinhoud

Voorlichtingsfilm en Bedrijfsoorcheck tijdens Week van het Oor


Arbovereniging Arbouw brengt in het kader van haar lawaaicampagne ‘Wie
niet horen wil, moet voelen’ een voorlichtingsfilm uit. Daarnaast verleende zij
haar medewerking aan de Bedrijfsoorcheck. .

Uit een enquête onder jongeren in de bouwnijverheid, blijkt dat zij weten dat ze lawaaidoof kunnen worden, maar ze beschermen zichzelf hiertegen niet of nauwelijks omdat ze denken dat het “zo’n vaart allemaal niet zal lopen”. Dat deze jongeren hiermee in de pas lopen met een landelijke trend, blijkt uit een recent onderzoek van Motivision onder vijfhonderd jongeren. Ruim zeventig procent van de jongeren tussen 16 en 29 jaar is zich wel bewust is van de risico’s naar het luisteren naar harde muziek, maar ze ondernemen geen actie om gehoorschade te voorkomen.
 
Film
Arbouw wil met de tien minuten durende film deze bewust maken van de gevolgen van lawaaidoofheid, zowel privé als op de werkvloer. Daarnaast wil de film ‘Wie niet horen wil …’ de onverschillige houding van jongeren doorbreken en zorgen dat er maatregelen getroffen worden om blootstelling aan lawaai te voorkomen. 
De film wordt onderdeel van het lespakket over lawaai dat voor de campagne door Arbouw is ontwikkeld. FNV Bouw geeft deze lessen op Regionale Opleidingscentra.
 
Bedrijfsoorcheck
De interactieve Bedrijfsoorcheck test het gehoor van werknemers die in lawaai werkzaam zijn en maakt de werknemers bewust van de gevolgen van lawaaidoofheid. De test is in opdracht van de Nationale Hoorstichting ontwikkeld door het audiologisch centrum van het Leids Universitair Centrum (LUMC) in nauwe samenwerking met Arbouw.
 
Arbeid en gehoor
Uit onderzoek van Arbouw blijkt dat 40 procent van de werknemers in de bouwnijverheid klaagt over lawaai en dat 22 procent klaagt over het gehoor. Maar liefst 43 procent van de gemelde beroepsziekten in de bouw heeft met gehoorproblemen te maken. Buiten de bouwnijverheid behoort de diagnose gehooraandoeningen tot 27% van alle meldingen bij het Centrum voor Beroepsziekten. Reden voor de organisatoren van de Week van het Oor om dit jaar het thema ‘Arbeid en Gehoor’ centraal te stellen.  
 
De film en de Bedrijfsoorcheck worden officieel gelanceerd tijdens het Nationaal Debat ‘Arbeid en Gehoor’ dat 23 april bij Heineken Nederland in Zoeterwoude plaatsvindt

Deel via:

3 reacties

 • Klaas de Wit

  Een gelijksoortige vraag heeft al eerder in Eisma’s Schildersblad
  gestaan met als titel ‘Abnormale vergeling alkydharslakverf’ (99) ’97 nr. 2 (28 mei), p. 43
  Overigens het antwoord van onderhavige vraag komt sterk overeen met een artikel van C. Dijkstra met de titel ‘Het fenomeen vergeling’. Eisma’s VP (95) ’94 nr. 24 (13 april) ISSN 0920-2099, p. 14 (1) [nl]

  Verder over de onderwerp: vergeling van alkydharsverf kan ook optreden als in een ruimte gelijktijdig alkydharsverven en met ammonia gestabiliseerde dispersiemuurverven worden toegepast, de vergeling ontstaat in zo’n geval door de verbinding van ammonia met de alkydharsmoleculen tot cyclische verbindingen die chromofoor (kleurdragend) zijn. Ook bepaalde toeslagstoffen uit spuitpleister en lijmen voor vloerbedekking kunnen van
  invloed zijn op de vergeling van alkydharsverven.
  Bij het gebruik van non ionogene (basische) reinigingsmiddelen kan
  eveneens versneld vergeling optreden.

  Dat verkleuring niet altijd aan de verfsoort hoeft te liggen bewijst het artikel ‘Geel-bruine verkleuring kwam niet door rokende bewoner’ van G. van Dijk, S. van den Bergh in Renovatie & Onderhoud (22) ’97 nr. okt. ISSN 0922-4114, p. 22-23, waar de oorzaak gezocht moest worden in een slecht aangesloten ventilatie die vervuilde de afvoerlucht produceerde.

 • Rob

  Kun je dan in wat donkere ruimtes beter radiator verf gebruiken? Volgens mij blijft deze veel langer goed op kleur.

 • brigitte van doorn

  Hallo,
  Kun je bv. kasten die vergeeld zijn niet opbleken met een of ander middel zodat het dan wat witter wordt??
  Of moet ik de kast toch weer opnieuw schilderen ?

  alvast bedankt voor het eventueele antwoord.


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Slot ‘De schilder kon alles’: het genie van Beekman

Maiskolf publiekslieveling jaarlijkse tankprijs

Van Wijhe Verf sluit partnerschap met Goodshipping

SchildersVakopleiding mag zelf instructeurs scholen

KOMO-certificaat voor circulair biocomposiet gevelbekleding


Naar archief >