Ga naar hoofdinhoud

‘Verplichte aov voor zzp’ers’


Het kabinet heeft samen met werkgevers- en werknemersorganisaties en de SER een principeakkoord gepresenteerd over een toekomstbestendig en evenwichtig pensioenstelsel. Als dit akkoord werkelijkheid wordt, moeten zzp’ers zich verplicht gaan verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid.

Hoe het plan praktisch moet worden ingevuld, is nog niet bekend. Volgens het kabinet worden de afwenteling van kosten en risico’s op de samenleving verminderd. Het kabinet heeft sociale partners gevraagd om in overleg met zelfstandigenorganisaties voor de zomer van 2020 met een concreet voorstel te komen voor deze verzekering. Er wordt ook gekeken naar de mogelijkheid voor uitzonderingen, bijvoorbeeld als er al beter passende arrangementen bestaan.

ZZP Nederland is niet blij met de maatregel: “Wij weten dat een verplichte aov voor zzp’ers onuitvoerbaar is, onacceptabel en velen richting de voedselbank zal sturen”, schrijft belangenvereniging ZZP Nederland op Twitter.

AOW-leeftijd stijgt minder hard

Daarnaast moet het pensioen persoonlijker worden, doordat de opbouw meer gaat aansluiten bij de premie die mensen inleggen. Het moet ook sneller aangepast kunnen worden aan de economische situatie; sneller verhogen in goede, sneller verlagen in slechte tijden. De AOW-leeftijd wordt twee jaar vastgezet op 66 jaar en 4 maanden. Vanaf 2022 zou de leeftijd dan minder hard stijgen dan tot nu toe het geval was. Ook komt er tijdelijk meer ruimte om eerder te stoppen met werken. Werknemers en werkgevers kunnen onderling afspreken dat een werknemer tot drie jaar eerder met pensioen gaat. De werkgever kan dan het inkomen van de werknemer helpen overbruggen tot de AOW-leeftijd is bereikt, terwijl de werknemer deels kan putten uit zijn pensioen. Wel blijft het financieel aantrekkelijker voor zowel werkgevers als werknemers om door te werken.

4 reacties op “‘Verplichte aov voor zzp’ers’

 • Gj

  Goede zaak en waar denken de heren de dames dan aan te kloppen als ze arbeidsgeschikt worden.

 • den Hartog

  Vergeet niet dat deze groep hardwerkende mensen veelal gedwongen in de crisis zzp er zijn geworden en zelf alle risico’s zijn gaan dragen en niet de types zijn om van de gemeenschap te leven
  Iets meer respect is daarom wel op de plaats denk ik !!
  Een aov kan misschien wel noodzaak zijn maar ook een behoorlijke aanslag op financiën

 • RW

  Prima, dan zal de concurrentie tussen ZZP ers en (kleine) zelfstandigen met personeel ook weer eerlijker worden want de uurprijs van de ZZP ers zal omhoog moeten gaan.

 • Martin

  Het zit het met diegene wie 1 of meerdere beperkingen hebben ? Worden die afgestoten ? Want die worden nu geweigerd bij de aov ja kan je je verzekeren voor de ziektes waar je dood aangaat . Ben benieuwd !!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


FNV Zelfstandigen introduceert aov

Schilderpensionado’s krijgen in oktober meer geld

Leo geeft en ‘geet’ nu toch echt bijna weg

Controle op schijnzelfstandigheid uiterlijk 2025 hervat

Jan Heus vertrekt bij Schildersbedrijf Borremans


Naar archief >