Ga naar hoofdinhoud

Toyisten restaureren De Stip in Emmen


Een beeldbepalend object in Emmen, de door de Toyisten in 2010 beschilderde voormalige gasbol De Stip aan de Dordsestraat, wordt gerestaureerd. De verf bladderde af. De decoratieve schilders leveren het project komende donderdag op.

Oorzaak dat de verf zo snel afbladderde is dat het schilderwerk aan De Stip in de winterperiode van 2009/2010 plaatsvond, terwijl het toen eigenlijk te koud en te vochtig was.

Door middel van crowdfunding hebben de Toyisten (een internationaal collectief van kunstschilders) nu een 40.000 euro kostende opknapbeurt kunnen bekostigen. Er worden drie hoogwerkers gebruikt voor het wekenlange schilderwerk op hoogte.

Ten Cate

Toyistische kunstschilders transformeerden in 2012 al de grijze gevels van familiehotel Ten Cate in Emmen in een felgekleurd kunstwerk dat het thema ‘Dreams for Breakfast’ heeft. Daarbij werden vooral kleuren die het meest knallen: oranje, paars, rood en geel, gebruikt.  Ral 4006, Verkeerspurper, is de centrale kleur van ‘Dreams for breakfast’. De officiële onthulling van dit eerste Toyistenhotel ter wereld vond op 16 mei 2012 plaats.

Omdat het Toyisme een collectief is werken de kunstenaars onder een pseudoniem, gezichtsloos. Als zij in het openbaar optreden, dragen zij daarom altijd een masker. Het woord Toyisme is afgeleid van het Engelse woord toy, vertaald in het Nederlands als speelgoed. Dit staat symbool voor het speelse karakter van de kunstwerken en de filosofie erachter. Sinds 2002 sluiten zich steeds meer kunstenaars uit binnen en buitenland zich bij de Toyisten aan.

toyist_020.jpg

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


SchildersVakprijs in de startblokken voor hybride event

SchildersVAKTV | Buurt loopt uit voor muurschildering

Video | Decoraties Cuypers bij studenten in goede handen

Verf op ‘De Stip’ laat snel los

SchildersVAKTV | Miranda maakt muren mooi


Naar archief >