Slachtoffers chroom-6 eisen extra vergoeding • SchildersVAK.nl Ga naar hoofdinhoud

Slachtoffers chroom-6 eisen extra vergoeding


33 mensen die in aanraking zijn gekomen met chroom-6 bij het schuren van treinen in Tilburg, bedoeld voor het Spoorwegmuseum, eisen een extra schadevergoeding. Zij willen 8.000 euro per persoon van NedTrain, melden de NOS en Omroep Brabant.

De werklozen die tussen 2004 en 2012 re-integreerden bij NedTrain, krijgen allemaal al 7.000 euro van de gemeente Tilburg. Volgens hun advocaat Rob Bedaux is dit ‘gezien de ernst van de blootstelling en de normschendingen’ niet genoeg. ‘Chroom-6 beïnvloedt na geringe blootstelling ook het DNA’, valt volgens Omroep Brabant te lezen in de dagvaarding.

De slachtoffers willen met hun eis ook een signaal afgeven. ‘Zie het als een aanvullende straf of boete’, zegt Bedaux. NedTrain wist volgens de advocaat dat chroom-6 schadelijk is, maar weigerde de oud-werknemers te informeren. De gedupeerden stellen in hun gezamenlijke claim dat NedTrain niet als een goed werkgever heeft gehandeld en dat de werkruimtes niet in orde waren.

Ze willen ook dat de dochteronderneming van de Nederlandse Spoorwegen een vergoeding betaalt voor schade aan de gebitten, zoals tanderosie en verkleuringen, waartoe chroom-6 óók kan leiden. Een onafhankelijke commissie concludeerde eind januari al dat de gemeente, NedTrain en het Spoorwegmuseum verantwoordelijk zijn voor het leed van 800 Tilburgse werklozen.


De gemeente Tilburg bood daarop excuses aan en stelde de schadevergoeding van 7.000 euro beschikbaar. Dit bedrag deelt zij met de NS. Mensen die ziek zijn geworden, krijgen daar nog een bedrag bovenop. De slachtoffers zeiden direct al dat de schadevergoedingen te laag waren.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Waalbrug Nijmegen blijft voorlopig ongeschilderd

Commissie: beroepsziekten door stoffen structureel aanpakken

Ook schadevergoeding Defensiepersoneel met strottenhoofdkanker

Staat aansprakelijk voor schade door Chroom-6

Slachtoffers schildersziekte kunnen vergoeding claimen


Naar archief >