Ga naar hoofdinhoud

Schilders kunnen eerder stoppen met werken


Sinds begin dit jaar kun je als schilder in loondienst eerder stoppen met werken. De FNV heeft een akkoord bereikt over de cao schilders-, afwerkings-, vastgoed- en glaszetbedrijven. Werknemers die vallen onder die cao (met uitzondering van uitvoerend technisch en administratief (UTA)-personeel) kunnen via de RVU (zwaar werk)-regeling of de zogeheten Generatiepactregeling eerder met pensioen.

Volgens de RVU-regeling hebben werknemers recht op een uitkering, drie jaar voor ze de AOW-gerechtige leeftijd bereiken. Je moet dan wel de afgelopen 25 jaar minstens 20 jaar hebben gewerkt bij één of meerdere werkgevers die vallen onder de cao. De maandelijkse bruto uitkering is gelijk aan de maximaal wettelijke RVU-drempelvrijstelling. In 2021 was dat 1.766,67 euro. Dit geldt voor de uitkeringsgerechtigde die voorafgaand aan de uittredingsdatum werkzaam was op basis van een arbeidsovereenkomst met een arbeidsduur van 37,5 uur per week.

Fulltimers vanaf 60 jaar kunnen ook in aanmerking komen voor de generatiepactregeling. Die betekent één extra verlofdag per week via de 80/90/100-regeling. Dit betekent dat de werknemer nog 80 procent van zijn werkweek werkt, hij/zij 90 procent van het PRIS-uurloon ontvangt en 100 procent pensioen blijft opbouwen. De werknemersbijdrage aan de pensioenpremie wordt door de werkgever ingehouden op basis van een arbeidsduur van 100 procent. Ook hierbij geldt dat een werknemer de laatste 25 jaar minstens 20 jaar moet hebben gewerkt bij een werkgever die valt onder deze cao.

12 reacties

 • Ger van Glabbeeck

  Vraag mij af hoe het zit met zzp er
  34 jaar loondienst en laatste 7 jaar zzp er

 • Mark Overheem

  Je zal wel buiten het net vissen ben ik bang..

 • Kees

  He he je ben al 7 jaar eigen baas !!! wat mij betreft ga je nu al met pensioen

 • Jan

  Hoe dat! Met pensioen gaan en dat gewoon wit €10.000 bij klussen per jaar , kan ook toch?

 • Danny

  Geldt dat ook voor schilders die via faber of op stap werken?

  1. Ton

   Nee
   Nee,alles aangevraagd voor de rvu regeling
   ,Als je via Faber werkt geld die regeling niet.Vandaag te horen gekregen.

 • K. Vermeulen

  Sinds 1991 ben ik schilder. Sinds 2007 ZZP-er en wat betekent dat voor mij?

 • Ad

  Zal voor zzp ers niet opgaan ,is een cao regeling voor de mensen die onder de cao werken

 • Ook hier is het weer dat de zelfstandige niet heeft mogen meepraten want waarom geld dit niet voor de zelfstandige die 18 jaar als werknemer heeft gewerkt en daarna vanaf 2000 zijn pensioen verplicht moest voortzetten bij dit pensioenfonds, dit heeft gedaan met dezelfde opbouw als toen hij werknemer was maar al wel te horen kreeg dat de vutregeling niet voor de zelfstandige gold dus mijn opgebouwde vutregeling kwam op de grote hoop en ik kon er naar fluiten.
  En zie hier omdat dit alleen door cao partijen is beklonken en de zelfstandige ook hier buitenspel zijn gezet is dit onder de vleugels van de overheid die ook al besloten had dat zelfstandige verplicht bij deze club moesten staan ingeschreven hebben wij weer het nakijken.
  Ik ben inmiddels wel benieuwd als er nog maar 15duizend schilders in dit pensioenfonds zitten hoeveel zelfstandige erin zitten want over dit soort getallen hoor je ze nooit waarschijnlijk bang om hun monopolie positie te moeten opgeven en niet meer over het geld van de zelfstandige kunnen mogen beslissen. Ik wacht op antwoord van pensioenfonds op dit forum.

 • Ad

  Vutregeling is voor iedere schilder verdwenen, deze regelingen hebben ook niets met het pensioenfonds te maken maar zoals gezegd een cao regeling die word gefinancierd door een werkgevers afdracht welke beheerd word door usag

 • Frans

  Aangezien OnderhoudNL geen (financieel) belang heeft om voor de belangen van ZZP-ers op te komen zie ik het er niet van komen dat een dergelijke regeling ook voor deze mensen komt. Ook als je jaren hebt betaald vis je achter het net. Eigenlijk is het schandalig dat ze hier (hoewel ze dit lezen) geen inhoudelijke reactie op geven. Snappen doe ik het niet dat ZZP-ers nog bij deze werkgeversvereniging blijven.

 • Ik ben werkzaam als schilder sinds 1981 bij verschillende bedrijven en sinds 2008 als zzp-er. Geldt dit voor mij ook?


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Jan Heus vertrekt bij Schildersbedrijf Borremans

Schilder met hoogwerker bevrijd uit hoogwerker

FNV: ‘Aanpak veiligheidsrisico’s werkvloer faalt’

Schilders boeren goed in tijden van inflatie

Rode loper voor ‘de man met gouden handjes’


Naar archief >