Ga naar hoofdinhoud

OnderhoudNL en UWV leiden samen zij-instromers op


Een florerende sector met volop kansen voor schilders, glaszetters, werkvoorbereiders en calculators. Onder die belofte slaan brancheclub OnderhoudNL en het UWV de handen ineen. Zij gaan samen zij-instromers via een verkort traject klaarstomen voor een baan in het vastgoedonderhoud.

De eerste groep zij-instromers met certificaat (foto's: OnderhoudNL).

Om werkzoekenden te bereiken start OnderhoudNL, gesteund door de vakbonden LBV, CNV en FNV, de campagne ‘Werk in vastgoedonderhoud’. Deze landelijke wervingsactie komt voort uit het zogeheten baan-naar-baanplan, dat OnderhoudNL-voorzitter Henk den Boer eind 2020 overhandigde aan de toenmalig minister van Sociale Zaken: Wouter Koolmees. Den Boers plan was gericht op de omscholing van mensen die door de pandemie werkloos waren geworden.

Nu richt het plan zich meer algemeen op ‘mensen die met werkloosheid bedreigd worden. Vaak vanwege dreigende faillissementen als gevolg van de coronacrisis en de verwachte inflatie’. Daarnaast is er volgens OnderhoudNL een steeds grotere groep ‘die in hun huidige werksituatie niet meer gelukkig is. De overstap naar het schildersvak biedt een nieuwe uitdaging en herontdekte passie. Binnen de eerste groep aanmeldingen komt 28 procent uit een burn-out’.

Arbeidscontract

Deze eerste groep is al van start gegaan op de locaties van de Schildersvakopleiding in Zutphen, Hengelo en Amersfoort. Zij krijgen les van praktijkinstructeurs. Uitzendorganisatie Opstap begeleidt het traject, bestaande uit tien weken praktijk- en theorieles en acht weken op een leerwerkplek van een bedrijf. Daarna lonkt een beloning in de vorm van een arbeidscontract van minimaal zes maanden. Het deelnemersveld is met onder anderen een timmerman, frontoffice-medewerker, docent Engels en een ict’er gevarieerd te noemen.

Op werkinvastgoedonderhoud.nl kunnen geïnteresseerden aangeven welke baan ze voor zichzelf in deze sector zien weggelegd. De website, die toont welke kansen er liggen, koppelt ze vervolgens aan een van de genoemde Schildersvakopleidingen. Den Boer stelt dat er de komende jaren extra vakmensen nodig zijn voor het onderhouden en verduurzamen van de gebouwde omgeving. Naast zij-instromers, richt zijn brancheorganisatie zich op het werven van jongeren. De campagne ‘Werk in vastgoedonderhoud’ loopt in ieder geval tot 2023.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


OnderhoudNL trekt fel van leer tegen vakbonden

Tweede mbo-opleiding Glaszetter met elf deelnemers

Webinar over duurzame inzetbaarheid personeel

Masters of Maintenance verhuist naar Houten

Belastingdienst gaat coronaschuld invorderen bij ondernemers


Naar archief >