‘Hout’ uit textiel • SchildersVAK.nl Ga naar hoofdinhoud

‘Hout’ uit textiel


Vive Innovation in Leiden introduceert Wootex, een alternatief voor hout en kunststof, onder andere gemaakt van textielvezels uit voor recycling ongeschikte kleding.

 

De introductie is een initiatief van kledingrecyclingsbedrijf Vive Textile Recycling uit Polen. Het materiaal is volledig gemaakt van textielvezels uit voor recycling ongeschikte kleding (50%) en LDPE (lagedichtheidpolyetheen) uit plastic zakken (50%).

 

In plaats van dit textiel en plastic afval te verbranden, recyclet Vive Innovation het tot Wootex. Daarmee voorkomt Vive op termijn een CO2-uitstoot van ongeveer 3,5 miljoen kilogram CO2 per maand.

 

Volgens de initiatiefnemers gaat Wootex minstens vier keer langer mee dan hout in een buitentoepassing, zonder dat een beschermingslaag zoals verf of beits nodig is

 

Volgens Vive innovation is het materiaal is bestendiger dan hout: het verkleurt nauwelijks door uv-straling en rot niet, omdat het bijna geen vocht opneemt (0,5 % vochtopname). Ook kent Wootex geen houtnerven waardoor het eenvoudig te verwerken is: bij het zagen hoeft geen rekening gehouden te worden met de splijtrichting.

 

De initietiefnemers noemen een levensduur van minimaal 50 jaar en bij eventuele vervanging kan het materiaal volledig worden hergebruikt. Bovendien beweert Vive Innovation dat het materiaal een sterker (tot 40%) en duurzaam alternatief is voor kunststof. Onderzoek naar de mechanische eigenschappen door onafhankelijke certificeringsinstantie Kiwa rapporteert onder meer een buigsterkte van 8 tot 18 MPa, treksterkte van 2 tot 9 MPa en buigmodulus van 600 tot 1150 MPa, aldus Vive Innovation.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Kunststof of glas? Webinar op 18 maart

Schilderen op ‘het dak van Zwolle’ (video)

Cursus houtherkenning voor vaklieden


Naar archief >