Ga naar hoofdinhoud

Fosag: behoud professioneel gebruik afbijt


Er ligt sinds februari een voorstel van de Europese Commissie om
Dichloromethaan als afbijtmiddel te verbieden. Fosag en VVVF pleiten voor behoud
bij professioneel gebruik.

De Europese Commissie heeft voorgesteld om het in de handel brengen en het gebruik van DCM (Dichloromethaan) -houdende verfafbijtmiddelen, vanwege gezondheidsschade, te verbieden.
 
Als uitzondering geldt hierbij dat wanneer de vervanging van DCM bijzonder moeilijk of ondoelmatig wordt geacht, de lidstaten het gebruik van DCM door vakmensen met een specifieke vergunning moeten kunnen blijven toestaan. In dat geval zijn de lidstaten zelf verantwoordelijk voor het verlenen van en het toezicht op die vergunningen, die moeten worden gebaseerd op een verplichte opleiding met specifieke vereisten.
Totaalverbod
Nederland ondersteunt deze uitzondering niet, brancheverenigingen Fosag en de VVVF wel. Volgens Nederland is een EU-breed totaalverbod vanaf een bepaalde datum of een EU-breed verbod met op EU-niveau enkele goed beargumenteerde uitzonderingen, een beter alternatief.  Fosag en de VVVF zien meer in het Europese voorstel dat professioneel gebruik van DCM als afbijtmiddel onder bepaalde voorschriften is toegestaan.
 
Inmiddels zijn Fosag en de VVVF een lobbytraject gestart om te trachten het Nederlandse standpunt (compleet verbod) in lijn te brengen met het Europese voorstel (professioneel gebruik onder voorschriften toestaan).
 
Lees meer:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


VRN beraadt zich op verhogen glasrecyclingbijdrage

Wervingscampagne ‘Werk als glaszetter’ op social media 

Wimmer Glas neemt Glasambulance over

AGC opent nieuwe lamineerlijn voor gelaagd glas

Vastgoed upgraden en houtinnovaties centraal op vakbeurzen


Naar archief >