Chroom-6 op Haagse trams • SchildersVAK.nl Ga naar hoofdinhoud

Chroom-6 op Haagse trams


Tramvervoerder HTM in Den Haag onderzoekt of zijn medewerkers zijn blootgesteld aan chroom-6 en lood. Dat meldt Omroep West.

De herstelwerkzaamheden aan de beige-rode trams lagen al stil vanwege de mogelijke aanwezigheid van gevaarlijke stoffen, die nu daadwerkelijk zijn aangetroffen. Onduidelijk is nog of HTM-mensen in aanraking zijn gekomen met chroom-6.

Sinds begin dit jaar onderzoekt de afdeling Veiligheid, Kwaliteit en Milieu van HTM het werken met gevaarlijke stoffen. Het gaat daarbij om chemicaliën, maar ook om zware metalen als lood en chroom-6. Dit laatste zat inderdaad in de toegepaste verf op trams uit de zogeheten GTL8-1-serie. Ook op delen van de GTL8-2-serie is het aangetroffen. Zelf heeft HTM de verf niet gebruikt; deze zat al op de trams bij aanlevering door de buitenlandse fabrikant.

HTM zoekt uit of de huidige beheersmaatregelen zoals afzuiging en beschermingsmiddelen afdoende zijn of dat deze moeten worden aangepast. Onlangs bleek ook dat bij trams van het Amsterdamse vervoersbedrijf GVB chroom-6 in de verf is verwerkt. De gemeente Tilburg en de NS betalen in totaal 10 miljoen euro schadevergoeding aan mensen die in een Tilburgse werkplaats van de NS zijn blootgesteld aan chroom-6.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Commissie: beroepsziekten door stoffen structureel aanpakken

Ook schadevergoeding Defensiepersoneel met strottenhoofdkanker

Staat aansprakelijk voor schade door Chroom-6

Veilig werken met chroom-6 krijgt keurmerk

Verf op ‘De Stip’ laat snel los


Naar archief >