Ga naar hoofdinhoud

Biobased coating voor bescherming bij hydrostatisch testen


Een coating die pijpen en andere metalen onderdelen beschermt tegen corrosie wanneer ze van binnen onder hoge druk met zeewater komen te staan. Cortec Corporation, in White Bear Lake in Minnesota, USA, ontwikkelde er een biobased product voor.

Grote kans dat u niet om dit product verlegen zit. Maar in de Offshore-industrie is het zogenaamde hydrostatisch testen van installaties, onder hoge druk water door bijvoorbeeld een olieboortoren jagen, aan de orde van de dag, meldt de website CoatingPro.
Het wordt gedaan om te kijken of er niet ergens een lek zit waar olie of gas door zou kunnen ontsnappen. De tests uitvoeren op locatie, op zee, geniet de voorkeur, voornamelijk vanwege de aanwezigheid van grote massa’s water. Alleen is zeewater chemisch agressief en kan snel corrosie veroorzaken. De installatie behandelen met een coating die resistent is tegen het zeewater kan, maar tot voor kort ging het dan om coatings met zware metalen en/of andere ingrediënten die gevaar opleveren voor het milieu. Het product van Cortec, met de romatische naam EcoLine VpCI-642, is niet alleen biobased maar ook biodegradable en wordt dus in het milieu afgebroken.

Eén reactie op “Biobased coating voor bescherming bij hydrostatisch testen

  • Klaas de Wit

    Het is maar net hoe men het bekijkt, je kunt toch niet zeggen dat EcoLine uitgesproken op zijn Engels/Amerikaans (‘lain’) erg romantisch klinkt. Het wordt een ander verhaal als Ecoline, de naam van de befaamde aquarelverf van Talens wel bekend bij de kunstschilders in het Nederlands wordt uitgesproken.
    Bij het gebruik van inhibitoren is het altijd de vraag of de corrosie-inhibitor de plaats waar corrosie optreedt kan bereiken. Dit is een vraag waar menige leverancier zich op verkijkt.
    Het is overigens niet uniek dat een Damp Fase Corrosion Inhibitor (DFCI) VpCI (Vapor phase Corrosion Inhibitor) zowel in natte en droge procestromen een goede bescherming geven die eveneens milieuvriendelijk en die in brandbluswatersystemen al zijn toegepast.
    De wereld van corrosie-inhibitoren is voor menigeen een duistere wereld, wel een boeiende.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Sjors Krikken gaat voor persoonlijk contact

Exoskelet voor schilders behoeft verdere doorontwikkeling

Nederland pleit voor EU-regels duurzame chemische industrie

30 miljoen subsidie voor emissievrije bedrijfsauto’s

Onderzoek werpt nieuw licht op ‘watergedragen’


Naar archief >