Alles klaar voor het seizoen? • SchildersVAK.nl Ga naar hoofdinhoud

Alles klaar voor het seizoen?


Yep, de komende dagen is het hondenweer. Mooi dat je nog goed in het binnenwerk zit. Maar is dat over, dan spreken we wel al over half maart. Tijd om de steigers weer eens onder het stof vandaan te halen. Of staat alles al netjes klaar?

Zou wel moeten, he? De ladders en de rolsteigers allemaal keurig nagekeken, gekeurd en op volgorde opgeborgen, met nette kleurcodes zodat je steeds precies het juiste onderdeel pakt. Dat deed mijn vader altijd met de stokken van de bungalowtent. Paar nieuwe klemmen aangeschaft want die ene was steeds kwijt, elastieken voor de zeilen allemaal nagelopen en de te droge rubbers vervangen… mooi hoor!

Fijn, want zoals mijn vader altijd zegt: ‘Je materiaal moet in orde zijn’. Wat niet erg diepzinnig is maar wel waar: begin je aan een fietstocht met een lekke band of een losse ketting, dan fiets je heel de weg niet goed. Ga je varen in bootje met een gat, dan moet er iemand hozen. En heb je je schildermaterieel aan het begin niet voor elkaar, dan gaat je dat in het seizoen ook niet lukken, sterker: dan ga je daar een heel seizoen ellende aan beleven.


Dus dat is tip 1. Tip 2: nu heb je nog net genoeg tijd om te bedenken of je het komende schilderseizoen net zo wil aanvliegen als vorig jaar. Kwestie van even goed voor de geest halen: hoe ging het vorig jaar en wat kan ik daarvan leren. Grote kans dat het over het algemeen helemaal prima ging. Dan moet je niets veranderen. Alleen zorgen dan alle voorwaarden vervuld zijn zodat het nu net zo goed gaat. Maar het zou kunnen dat dat spreekwoordelijke steentje in je schoen waar je de hele tijd mee hebt doorgelopen, dat daar een oplossing voor is.
En dat kan alles zijn, he? Gedoe met je eigen steiger? Huur er eens een. Gedoe met huurmaterieel? Koop zelf eens een steiger. Ruzie met klanten? Kan zijn dat je je kwaliteit niet op orde hebt, nou, doe daar dan wat aan. Het kan ook zijn dat je de verkeerde klanten uitkiest, of er verkeerd mee omgaat, snap je? Steeds eigenlijk net iets te veel werk gehad? Neem minder werk aan, of neem juist personeel aan en vind nog meer werk.

Als vrije ondernemer kun je deze dingen allemaal zelf bepalen. Je mag je leven inrichten zoals jij dat wil (even buiten de directeur thuis gerekend). Concentreer je dan eens op de dingen die je vervelend vind, of vermoeiend, of lastig. En verzin een plan om die dingen niet meer tegen te komen. Er is altijd een plan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.