Wits Noord ontwikkelt protocol voor binnenwerken • SchildersVAK.nl Ga naar hoofdinhoud

Wits Noord ontwikkelt protocol voor binnenwerken


Een intakegesprek, de ruimten ontsmetten vóór en na het werk, en een belletje voor de bewoner om veilig in gesprek te raken met de vaklieden. Het zijn een paar van de extra maatregelen in een protocol dat Wits Noord nu hanteert bij werkzaamheden bij huurders thuis.

Het vastgoedonderhoudsbedrijf, onderdeel van de Wits Groep, draaide de afgelopen weken een pilot-project in nauwe samenwerking met woningvereniging Accolade en een huurderscommissie. De afgesproken werkwijze beviel zo goed dat die nu in voorkomende gevallen ook bij andere corporaties kan worden ingezet.

In Nederland gaat sinds de uitbraak van het coronavirus het vastgoedonderhoudswerk aan de gevel bij veel woningcorporaties door, met aanpassingen volgens de RIVM-richtlijnen. Maar grotere binnenrenovaties zijn op veel project uitgesteld, omdat corporaties of bewoners zich er niet veilig bij voelden.

Wits Noord heeft nu in samenwerking met bewoners en corporatie Accolade een protocol ontwikkeld waarover 90 procent van de bewoners in de pilot zich positief uitliet.


De nieuwe werkwijze omvat uitgebreide voorlichting met video’s en infographics waarvan er enkele speciaal op kinderen gericht zijn. Daarnaast wordt met de bewoners een intakegesprek gevoerd over de gezondheidstoestand en worden er lijsten bijgehouden van welke vaklieden er precies in de woning binnenkomen. De plaats van de werkzaamheden (keukenvervanging, badkamerrenovatie en dergelijke) wordt voor aanvang van de werkzaamheden ontsmet en ook bij oplevering. De bewoners van de woningen waar gewerkt wordt krijgen een belletje voor als ze iets aan de vaklieden willen vragen. Zo kan er op veilige afstand met elkaar gesproken worden. Verder verzorgt Wits Noord een ‘salon’ een verblijfplek buiten de woning waar bewoners kunnen werken en/of tot rust kunnen komen.

Al deze maatregelen komen bovenop de ‘gewone’ RIVM-maatregelen waar de vaklieden zich aan houden, zoals voldoende afstand houden, gescheiden reizen, regelmatig handen wassen.


De verwachting is dat nu de pilot goed is verlopen de woningverbeteringen ook bij andere corporaties weer spoedig kunnen worden hervat. De maatregelen worden breed gedeeld met andere onderhoudsbedrijven, met OnderhoudNL en Bouwend Nederland. Er wordt overwogen om ze landelijk als richtsnoer te nemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Duivens bedrijf komt met opblaasbaar tussenscherm

Organisatie SGA-beurs denkt aan timeslots en verruimde opening

FNV: ‘Protocol bouw wordt onvoldoende nageleefd’

Schilders van Kranendonk werken met preventie-emmer

Website met helpdesk beantwoordt corona-vragen


Naar archief >