Ga naar hoofdinhoud

Video | Kraantje schilderen geeft mijnwerkersgevoel


Bij een monument denk je al snel aan een oud landgoed of een kasteel. Het kan echter ook een voormalig werktuig zijn, zoals ‘het Kraantje’ in Rotterdam. West BV heeft dit fragiele bouwwerk – een blikvanger – aan de Entrepothaven in onderhoud.

Foto: Fred van Stigt Thans

Dat betekent: staal kaalstralen en schilderen. Dit gebeurt in een afgesloten, tijdelijke werkruimte, waar het Kraantje op zijn kant in ligt. Dit om de geluidsoverlast zo beperkt mogelijk te houden. Ook zorgt deze unit, afgewerkt met houten platen, ervoor dat de vakmannen in weer en wind kunnen doorwerken.

‘Na het stralen doen wij allerlei metingen op het staal’, zegt projectleider Rocus Treffers in de nieuwe SchildersVakkrant. ‘Denk aan het zoutgehalte, de temperatuur van de ondergrond, straalruwheid en het dauwpunt. Pas als alle seinen op groen staan, mogen we coaten.’

Drie lagen van ieder 100 micron – in droge toestand – gaan erop. Waar de eerste laag groen kleurt, werken de schilders de stalen constructie af in vertrouwd donkergrijs. De houten cabine van de kraan wordt in januari vernieuwd en geschilderd door Bouwmeester uit Rotterdam.

Op SchidersVAKTV een vlog die een impressie geeft van dit project van West BV:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


De Betere Schilder-man loopt marathon voor KWF

Video | Schilderen doet Oekraïense vluchtelingen goed

John Frostbrug geschilderd, Waalbrug in de wacht

Van Brienenoordbrug krijgt schilderbeurt

Video | Woontoren in één laag schilderen


Naar archief >