Ga naar hoofdinhoud

Monumentale kraan krijgt lik verf


De monumentale kraan op de Rijksboom langs de Entrepothaven in Rotterdam krijgt een opknapbeurt. Samen met het nabijgelegen pakhuis De Vijf Werelddelen en drie andere kranen vormt deze kraan een rijksmonument.

Bron: Google Street View

Het werk start met de stalen constructie. De arm van de kraan (de giek) is deze week op de kade komen te liggen en krijgt daar een ‘jasje’ van isolatiemateriaal. Deze werkwijze voorkomt dat bij het schoonstralen van het staal verfdeeltjes in de lucht komen.

Daarna volgen reparaties, zoals het vervangen van klinknagels. Als laatste krijgt de kraan een lik speciale verf om roest tegen te gaan. Dit werk duurt tot half december. Het houten stuurhuisje op de kraan is begin volgend jaar aan de beurt voor renovatie. Welk bedrijf de klus uitvoert, is niet bekend.

De monumentale kraan en het eerdergenoemde pakhuis doen nog denken aan de in 1879 uitgebaggerde haven, schrijft Open Rotterdam. In het pakhuis werden vroeger onder meer wijn, koffie en specerijen opgeslagen. Tegenwoordig biedt De Vijf Werelddelen onderdak aan woningen, winkels en horeca. Ook ligt de haven niet meer vol houten handelsschepen, maar met jacht- en zeilschepen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Rotterdam viert de (kunst van de) muurschildering

De Betere Schilder-man loopt marathon voor KWF

Van Brienenoordbrug krijgt schilderbeurt

Video | Woontoren in één laag schilderen

Video | Kraantje schilderen geeft mijnwerkersgevoel


Naar archief >