Schilderen vuurtoren houdt gemoederen bezig • SchildersVAK.nl Ga naar hoofdinhoud

Schilderen vuurtoren houdt gemoederen bezig


Vuurtoren Westerlicht, die op het 250-guldenbiljet prijkte, wordt overschilderd. De rood-witte kleuren van de blikvanger in het Zeeuwse Burgh-Haamstede maken plaats voor het originele bruinrood. En daar is niet iedereen enthousiast over, schrijft RTL Nieuws.

Fotobron: VVV Zeeland

De nieuwe ‘roestkleur’ is Jan Edu Kelder, voorzitter van de plaatselijke belangenvereniging, zelfs een doorn in het oog. ‘Onze vuurtoren is al zeventig jaar rood met wit en dat moet zo blijven’, stelt hij onder meer. Wim Andriessen van de Nederlandse vuurtorenvereniging betwist die bewering in hetzelfde artikel van RTL: ‘In de jaren dertig zat de roestkleur erop.’ De Duitse bezetter schilderde de toren groen zodat deze niet zou opvallen. In de jaren zestig kreeg hij de rood met witte kleur.

De verf op Westerlicht moet wijken omdat er chroom-6 in is aangetroffen. Verantwoordelijk wethouder Jacqueline van Burg tegenover EditieNL: ‘Omdat het een monument is hebben we onderzoek laten doen naar de originele kleur. In 1936 is er een roestbruine kleur op gekomen en daarvoor was het een grijze toren en zat er geen kleur op.’ Zij snapt dat mensen moeten wennen aan de nieuwe kleur. ‘Maar de plannen gaan gewoon door, het is onherroepelijk.’

Westerlicht is een van de grootste vuurtorens van Nederland. De lichthoogte reikt tot 58 meter boven zeeniveau.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Vuurtoren Westerlicht blijft rood-wit

Renovatie Waalbrug miljoenen duurder door chroom-6

Chroom-6 in brug bij Nederasselt

Verf op ‘De Stip’ laat snel los


Naar archief >