Ga naar hoofdinhoud

Schijnconstructies op zijn vroegst eind 2021 beboet


Pas vanaf oktober volgend jaar gaat de Belastingdienst boetes uitdelen aan bedrijven die zelfstandigen werk laten doen waarvoor eigenlijk een dienstverband nodig is.

Wouter Koolmees, Minister van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Begin volgend jaar zou de fiscus hiermee al een start maken. Minisister Koolmees heeft echter laten weten dat eerst langer geëxperimenteerd moet worden met een handleiding voor opdrachtgevers. Dit betreft een webmodule die uitwijst of werk moet worden uitgevoerd door een werknemer of dat een zzp’er het ook kan doen. Opdrachtgevers die deze vragenlijst de komende maanden invullen, zijn niet juridisch gebonden aan de uitkomst ervan.

Na de proef wordt de module geëvalueerd. De handhaving van schijnconstructies wordt pas na deze evaluatie opgebouwd, op zijn vroegst vanaf 1 oktober. Ook wil Koolmees graag een ‘breed maatschappelijk gesprek’ over eventuele problemen die werkgevers, opdrachtgevers en zelfstandigen tegenkomen. Pas daarna gaat de fiscus handhaven. Voor het gewenste gesprek schuiven waarschijnlijk belangenorganisaties van werkgevers en ondernemers aan. De minister sorteert ook voor op zogenoemde sectorgerichte gesprekken.

Mogelijk kunnen nog langer geen boetes worden opgelegd. Inspectie SZW en de Belastingdienst controleren overigens wel op schijnconstructies, maar sancties blijven ‘in de meeste gevallen’ (vooralsnog) uit.

Bron: Nu.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


‘Zzp’er aantrekkelijker dan uitzendkracht’

Plan om zzp’er vestigingsadres te laten afschermen

Controle op schijnzelfstandigheid uiterlijk 2025 hervat

De Betere Schilder: ‘Recordaantal schildersbedrijven’

Inspectie SZW krijgt andere naam


Naar archief >