Ga naar hoofdinhoud

Moderne houtbouw vraagt om brandvertraging


Omdat houtbouw volop in de schijnwerpers staat, is brandveiligheid een hot item. Er zijn verschillende brandwerende coatings op de markt. De Oostenrijkse verf- en lakproducent Adler komt nu met een coating voor de beste brandveiligheidsklasse die ook op kleur is te maken.

Bij brand ontstaat een schuimlaag, die een isolerende laag op het hout vormt. © ADLER

Wie met hout bouwt, krijgt vroeg of laat te maken met het thema brandveiligheid. Pyrolan Expand van Adler voldoet aan B-s1, d0, de beste brandveiligheidsklasse volgens de Europese norm EN 13501-1 die voor brandbare bouwmaterialen zoals hout en materialen op houtbasis mogelijk is. Dat Pyrolan Expand voldoet aan deze hoogste brandklasse is te danken aan een innovatieve combinatie van grondstoffen in de primer Pyrolan Expand Base.

Bij grote hitte, ongeveer 300 graden, ontstaat een laag koolstofschuim. Dat vormt een isolerende laag op het hout en beschermt het tegen de vlammen. Hierdoor worden het ontstaan en de verspreiding van een brand aanzienlijk vertraagd. De volledig watergedragen coating en bevat geen formaldehyde, biociden, zware metalen en halogenen, zodat er bij brand geen giftige stoffen vrij kunnen komen.

Eenvoudige applicatie

De coating is, volgens Adler, eenvoudig aan te brengen met een spuit, kwast of roller in talrijke kleurschakeringen. Schilders kunnen er echter ook voor kiezen de natuurlijke uitstraling van het hout te benadrukken.

Wanneer de coating wordt gespoten zijn twee werkgangen voldoende: eerst wordt de primer Pyrolan Expand Base aangebracht, daarna volgt de topcoating Pyrolan Expand Top. Deze toplaag zorgt ervoor dat de brandwerende functie lange tijd behouden blijft en beschermt het hout tegelijkertijd tegen beschadiging en vuil. Hierdoor is het ook mogelijk om eerder ingebouwde houten elementen in het interieur achteraf te coaten om de brandveiligheid te verhogen.

Creatieve ideeën

Naast een lazuurvariant is Pyrolan Expand ook in talrijke kleuren verkrijgbaar. © ADLER

Bovendien biedt Pyrolan Expand veel ruimte voor creatieve ideeën: “Bij de lazuurvariant hebben we de kleur geoptimaliseerd voor tal van gangbare houtsoorten, zoals sparren- of dennenhout, om de natuurlijke uitstraling van het hout te behouden. Daarnaast is Pyrolan Expand in verschillende kleuren ook als dekkende variant beschikbaar”, aldus Leon Cremers, directeur van Adler Benelux.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Pilot-demonstratielijn voor slimme en energiezuinige ramen

Kameleoncoating moet energie besparen

Vernieuwd A-blad Epoxyproducten

Lineaire regelgeving frustreert circulariteit

Protocol bevordert veilig uitstappen hangbrug


Naar archief >