Ga naar hoofdinhoud

Eerste Kamer vraagt om uitstel Wkb


De Eerste Kamer heeft een motie aangenomen waarin zij minister De Jonge vraagt om de invoering van de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) uit te stellen. Vooralsnog geldt 1 januari 2024 als datum van invoering.

Foto: Bouwend Nederland

In de motie stellen de senatoren Ferd Crone (GroenLinks-PvdA) en Eric Kemperman (BBB) dat er rondom de invoering van de wet nog een aantal zaken niet zijn opgelost.

Zo denken ze dat er mogelijk niet genoeg kwaliteitsborgers beschikbaar zijn op 1 januari, met als gevolg vertraging van de bouw en hoge kosten voor de consument.

Deze motie is met 49 stemmen voor en 26 stemmen tegen aangenomen. De Eerste Kamer heeft daarbij aan de minister gevraagd om voor het eind van het politieke reces (maandag 4 september) met een brief te komen waarin staat hoe hij de motie gaat uitvoeren. 

De Wkb geldt voor alle aannemers van bouwwerken, van zzp’er tot groot bedrijf. En voor schilders. Zij zijn ook aannemers van een bouwwerk. Kwaliteitsorganisatie De Betere Schilder publiceerde daarom recent een aantal tips voor hen.

De Wkb heeft twee doelen. De bouw moet zelf aantoonbaar zorgen voor meer bouwkwaliteit. Ook krijgen opdrachtgevers een sterkere positie tegenover aannemers. De Wkb kiest een publiekrechtelijke- en een privaatrechtelijk weg om die doelen te bereiken.

Zorgen Bouwend Nederland

Bouwend Nederland, ondernemersorganisatie in de bouw, deelt de punten van de Eerste Kamer en heeft dat de senaat en het ministerie ook per mail laten weten. Deze mail werd in het debat in de Kamer ook diverse keren aangehaald.

“Ik vind dat de minister een oplossing moet zoeken voor de zorgpunten die ook Bouwend Nederland heeft. Denk onder andere aan: de beschikbaarheid van kwaliteitsborgers, de kosten (vooral bij kleinere werken) en kleine afwijkingen van de bouwtechnische regels. Uiteraard denkt Bouwend Nederland graag met de minister mee hoe we de problemen het beste kunnen oplossen”, aldus voorzitter Arno Visser van Bouwend Nederland.

Voorbereiding blijft nodig

Voor nu blijft het, volgens Bouwend Nederland, belangrijk om je als aannemer voor te bereiden op de inwerkingtreding van de Wkb. Zoals Helder Vastgoedonderhoud doet met een speciale app.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Wkb voor verbouwingen niet eerder dan 2025

Hooghoed nieuwe voorzitter Vakgroep Glas

Tweede mbo-opleiding Glaszetter met elf deelnemers

Onderhoud en renovatie vallen vanaf juli 2024 onder Wkb 

Nieuwe brochure ‘RGS voor opdrachtnemers’


Naar archief >