CAO-partijen: Bouwvak in onderling overleg • SchildersVAK.nl Ga naar hoofdinhoud

CAO-partijen: Bouwvak in onderling overleg


Werkgevers en werknemers in de schilderssector zijn tot de conclusie gekomen dat er geen goed gezamenlijk advies is te geven over hoe om te gaan met de bouwvak-vakantie. Werkgevers en werknemers zullen er samen over in gesprek moeten.

Er bestaat al jaren geen ‘officiële’ bouwvakvakantie meer, maar het is wel gebruikelijk dat werknemers (en werkgevers) in de schildersbranche per regio allemaal tegelijk drie weken op vakantie gaan. In de huidige coronatijd kan worden aangenomen dat veel vakantieplannen niet door zullen gaan: grenzen zijn gesloten, vliegtuigen vliegen niet en ook willen de mensen zelf lang niet altijd reizen, gegeven de risico’s.

Werkgevers in de schildersbranche (OnderhoudNL) en de Landelijke Belangen Vereniging (LBV), de cao-partijen, laten weten er over gesproken te hebben maar niet met een algemene aanbeveling te komen. Er zijn bedrijven die deze zomer graag de opgelopen schade in het voorjaar willen inlopen, er zijn ook bedrijven waar het werk in de zomer dreigt stil te vallen, bijvoorbeeld omdat scholen nu al in het voorjaar geschilderd zijn. Daarnaast zijn er bedrijven die met een jaarmodel werken (minder uren in de winter, meer in de zomer), dat nu ook op zijn kop kan staan.

Al reeds voor deze zomer opgenomen vakantiedagen zijn in principe vergeven en kan de werkgever niet zomaar terugdraaien. De cao-partijen adviseren de bedrijven en de werknemers om over al deze onderwerpen het gesprek met elkaar aan te gaan. In een gezamenlijke verklaring schrijven ze:


Deze tijd vraagt om incasseringsvermogen, creativiteit, bereidheid tot aanpassing en onderling begrip van de werkgever en van de medewerker(s). Om het voor elkaar fatsoenlijk en beheersbaar te houden is het goed als werkgever en medewerker(s) met elkaar om tafel gaan om gezamenlijk goede afspraken te maken over het opnemen van vakantie, of juist doorwerken tijdens de reguliere vakantieperiode, omdat de werkzaamheden dat vereisen.

Overigens schrijft de arbowet voor dat iedere werknemer niet alleen recht heeft op twee weken aaneengesloten vakantie, maar dat elke werknemer deze periode ook ieder jaar dient op te nemen. Wanneer hij/zij dat dient te doen staat niet in de wet.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Ferdinand Wieman sectormanager bij OnderhoudNL

Adaptics test schilders thuis (en snel) op corona

Ondernemersorganisaties: ‘Help een tweede lockdown voorkomen’

‘Stapsgewijs verduurzamen is wel voor iedereen haalbaar’

RI&E-webinars van OnderhoudNL speciaal voor kleinbedrijf


Naar archief >