Ga naar hoofdinhoud

Akkoord over hergebruik ramen en kozijnen ondertekend


Materiaal dat ooit een raam, kozijn, deur of een vliesgevel was, wordt in een nieuw gebouw - zo mogelijk - weer een onderdeel van een gevel. Dat hebben de betrokken brancheorganisaties en de overheid op 1 februari vastgelegd in het akkoord Circulaire Geveleconomie.

In deze kringloop heeft CO2-reductie naast circulariteit een hoofdrol.

De Circulaire Geveleconomie is een initiatief van vijf brancheorganisaties in de gevelbouw: Bouwend Nederland Vakgroep GLAS, Vlakglas Recycling Nederland (VRN, )de Vereniging Metalen Ramen en Gevelbranche (VMRG), Vereniging Kunststof Gevelelementenindustrie (VKG), Nederlandse Branchevereniging voor de Timmerindustrie (NBVT), en Algemene Branchevereniging Hang- en Sluitwerk (VHS).

Drie fasen

De uitvoering omvat drie fasen. In de eerste fase worden met bedrijven processen in de kringloop en oplossingen geïnventariseerd met als doel richtingen te bepalen. De tweede fase is bedoeld voor het proefdraaien met systemen en de laatste stap betreft de zorg instandhouding naar 2030 en verder.

Het uitvoerend Team Circulaire Geveleconomie is november 2023 gestart. Het op 1 februari tekenen van het akkoord Circulaire Geveleconomie in Den Haag met de overheid markeert een belangrijke mijlpaal: de overgang naar de concrete uitvoering.

Ook zijn afspraken gemaakt over de ambities, doelstellingen en activiteiten richting 2030. Met een toekenning van een investering vanuit Nationaal Groeifonds in het programma Toekomstbestendige Leefomgeving voor de Circulaire Geveleconomie in 2023 zijn de middelen beschikbaar om met deze ambitie verder aan de slag te gaan.

Voor het DVGO-project brengt een schilder van De Vries Uula kookverf aan op een kozijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


VRN haalt 86.000 ton vlakglas op in 2023

Clean Water Global harkt half miljoen euro binnen

Pilot-demonstratielijn voor slimme en energiezuinige ramen

Bedrijf belooft sollicitanten 250 euro voor de moeite

Medewerkers AkzoNobel zamelen ongebruikte verf in voor goede doel


Naar archief >