Slakken eten kit op • SchildersVAK.nl Ga naar hoofdinhoud
« Vragen

Slakken eten kit op

Ramen en kozijnen

Vraag:

Als schilders- en glaszettersbedrijf zien wij het in de dagelijkse praktijk regelmatig gebeuren dat beglazingskit door slakken wordt opgegeten. Wat te doen om dit te voorkomen?

Antwoord:
Desgevraagd komt Kenniscentrum Glas met een antwoord hierop: Beglazingskitten en ongedierte vormen een slechte combinatie, zeker als het slakken betreft. Slakken kunnen kitvoegen van MS polymeren, maar ook andere beglazingskitten, aantasten. Testen hebben dit ook aangetoond. Het overschilderen van de kit heeft daarop geen invloed, de slakken zien dat als een heerlijk voorafje.
 
Maar wat er aan te doen? Hardere kitsoorten toepassen lijkt misschien een oplossing, maar zo’n kit voldoet vaak niet meer aan de eisen met betrekking tot noodzakelijke elasticiteit. Immers de kit moet ook bewegingen, veroorzaakt door bijvoorbeeld windbelasting, en uitzetting en krimp kunnen opvangen.
 
Brochure
Het voorkomen van kitschade lijkt in de praktijk lastig. Regelmatig inspecteren en schoonmaken zijn daarbij belangrijke voorwaarden. De brochure Onderhoud Advies Dubbel Glas-systemen (OAD 2011) geeft hiervoor ook adviezen, inclusief maatregelen om eventuele schade te verhelpen. In ieder geval moet het kozijn algenvrij blijven. Voorkom bijvoorbeeld het aanbrengen van beplanting dicht in de buurt van de beglazing of kozijnen.
 
Leveranciers van beglazingskitten besteden ook aandacht aan het slakkenprobleem. Zo ook de branche-organisatie VLK (Vereniging Lijmen en kitten): deze geeft in een speciale infosheet over ‘kitten en dieren’ vergelijkbare tips. In deze infosheets komen overigens niet alleen slakken voorbij, maar ook duiven, kippen, ratten en muizen.
 
Daarin is onder andere te lezen dat slakken niet over een koperen ondergrond kruipen. Ze kunnen dus worden weggehouden met een (blanco) koperen draad. De factsheet is te downloaden op de website van de VLK: www.vlk.nu


Deel via:

Heeft u zelf een vraag? Stuur deze dan hier in

2 reacties

 • Schilderwerk Plus

  Hallo Collega`s,

  Mijn oplossing hiervoor is de Sikaflex UV84.
  Al schijnt Bloem Sealants Oneseal een gewijzigde samenstelling te hebben die door de slakken niet aangetast te worden, zelf heb ik er(nog) geen ervaring mee.

  Vincent Kersten

  Schilderwerk Plus

 • Klaas de Wit

  De slakken etende kitten heeft ook de Vraag/Antwoord rubriek van Verf&Inkt (#53) bereikt. Verf&Inkt is het Magazine van de Vereniging van Verf- en Drukinktfabrikanten.
  De volledige tekst hiervan luidt:
  Er is een conflict tussen een opdrachtgever en een bouwbedrijf. De opdrachtgever is van mening dat een kit met het oog op weersinvloeden niet goed is aangebracht. Het bouwbedrijf stelt dat de kit is aangevreten door slakken. Kan dat?
  Antwoord:
  Ja, dat kan. Kitten kunnen worden aangetast door dieren als slakken, duiven, kippen en kalkoenen, muizen en ratten. Slakken tasten echt alle kitsoorten aan, zelfs als de kit is overgeschilderd. De oplossingen zijn relatief eenvoudig: Houd struiken en planten zoveel mogelijk uit de buurt van ramen en deuren. Mocht dat niet haalbaar zijn, strooi dan slakkenkorrels, maar doe dit wel met zorg; houd rekening met de gezondheid van kinderen en dieren. Een andere oplossing is om een
  blanco koperen draad te spannen, want slakken schijnen niet over een koperen ondergrond te kruipen.
  Zoals Vincent Kersten al aanhaalde en ook stond in Schildersblad 3/2019
  heeft Bloem Sealants de hybride slakbestendige kit MSP-Oneseal op basis van MS polymeer.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.