Schaftwagen varianten • SchildersVAK.nl Ga naar hoofdinhoud
« Vragen

Schaftwagen varianten

Overige

Vraag:

Ik heb een jong en klein schildersbedrijf dat momenteel vier werknemers telt. Nu ben ik van plan een schaftwagen aan te schaffen. In mijn zoektocht hiernaar ontdekte ik dat er schaftwagens voor zowel langzaam als snel verkeer bestaan. Wat is nu precies het verschil?

Antwoord:
Schaftwagens kunnen over het algemeen worden getrokken door een voertuig met een trekhaak. Hierin zijn ze onder te verdelen in twee varianten, namelijk de schaftwagen voor langzaam verkeer en de schaftwagen voor snel verkeer. Langzaam verkeer is een populaire term voor verkeer dat niet van een autoweg en/of autosnelweg gebruik mag maken. Puur naar de prijs kijkend is een schaftwagen voor langzaam verkeer de beste keuze, deze heeft namelijk vaak kleinere wielen en banden. En de autokoppeling mag ook alleen maar worden gebruikt om de wagen te verplaatsen op eigen terrein. Voor langere afstanden mag je hier alleen een tractor voor gebruiken.
 
Een schaftwagen voor snel verkeer is een stuk praktischer. Deze is uitgevoerd met een gegalvaniseerd onderstel en beschikt over een eigen kenteken. Deze schaftwagens kun je gewoon over de openbare- of snelweg vervoeren met een auto. Je dient je vanzelfsprekend wel te houden aan de maximale snelheid die hiervoor toegestaan is, namelijk 80 km/h. Omdat deze schaftwagens een laag gewicht hebben, mag iedereen met rijbewijs B deze vervoeren. Op de foto een voorbeeld hoe het juist níet moet: een schaftwagen voor langzaam verkeer zonder kenteken, nota bene op de snelweg.

Nationale Schildersvakprijs 2020

Deel via:

Heeft u zelf een vraag? Stuur deze dan hier in

1 reactie

  • Klaas de Wit

    Als men met een schaftwagen de weg opgaat is het belangrijk dat deze door het RDW goed gekeurd is en als er zeker mee op de autoweg wordt gereden voorzien van een kentekenplaat (niet zoals op de foto). Een ander belangrijk punt is dat de schaftwagen voorzien is van een uitschuifbare dissel met slot.
    Er zijn firma’s die schaftwagen op maat maken, waarbij “Pipo- en Mamaloeachtige”
    wagens (foto) niet meer passen.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.