Regelwerk achter Trespa • SchildersVAK.nl Ga naar hoofdinhoud
« Vragen

Regelwerk achter Trespa

Kunststof ondergrond

Vraag:

Mijn vraag betreft de kwaliteit van regelwerk achter Trespa. Situatie: 90 procent van al het regelwerk achter Trespa is bij ons huis ingescheurd doordat er geen gaten in de hardhouten plint zijn voorgeboord. De schroeven zijn rechtstreeks in het hout aangebracht, waardoor de plint in de gehele lengte is opgescheurd. Voldoet dit regelwerk dan nog wel aan de gestelde eisen van Trespa?

Antwoord:
Deze interessante en niet-alledaagse vraag zullen wij van verschillende kanten belichten. De volkern kunststof platen van het merk Trespa behoren aan de achterzijde goed te worden geventileerd volgens de fabrikant. Vaak worden aan de boven- en onderzijde van een gevelvlak flinke functionele ventilatieopeningen aangebracht. In het achterliggende bevestigingshout (regelwerk) behoren ook inkepingen te zijn gemaakt voor ventileren over het gehele oppervlak.
 
Scheuren
Hardhout is een algemene naam (anglicisme) uit het Engels voor tropische loofhoutsoorten. Vermoedelijk zal de meest toegepaste tropische houtsoort Dark Red Meranti zijn. De genoemde 90 procent scheuren in het hout is veel (dus slechts 10 procent heeft geen scheuren), en niet nader uitgedrukt in bijvoorbeeld het oppervlak van een houten regel (lat). Ook de typen scheuren zijn niet genoemd, zoals hartscheuren, kopscheuren, diepte, breedte en lengte van de scheuren in het hout.
 
Uit de vraag kan wel worden afgeleid dat de scheuren voorkomen bij veel schroefgaten. Op grond van langdurige praktijkervaringen met de timmerindustrie en bouwbedrijven ontstaan met zelftappende houtschroeven (parkers) geen scheuren in dergelijke houtsoorten. Bij zeer harde houtsoorten zoals Merbau kunnen wel scheuren ontstaan indien niet wordt voorgeboord.
 
In gebreke
Het klinkt een tikje ongenuanceerd, maar zolang de Trespa-beplating op z’n plaats blijft en geen reëel valgevaar vormt, kan worden gesproken van een functionele bevestiging. Het lijkt ons wel verstandig dat de aannemer in gebreke wordt gesteld door het versturen van een aangetekende brief met de genoemde bevindingen en op welke wijze men dit wil oplossen met een termijn waarbinnen dient te worden gereageerd. Dan is de zaak formeel gemeld en behoort de aannemer vanuit z’n verantwoordelijkheid actie te ondernemen, zoals een nader onderzoek.


Deel via:

Heeft u zelf een vraag? Stuur deze dan hier in

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.