Kleverige verf bij schilderen kit • SchildersVAK.nl Ga naar hoofdinhoud
« Vragen

Kleverige verf bij schilderen kit

Ramen en kozijnen

Vraag:

Ons schildersbedrijf komt in de dagelijkse praktijk vaak nieuw afgekit glas tegen. Dat zit een aantal maanden en lijkt dus helemaal droog. Dan beginnen we met het gronden van het houtwerk en nemen dan de kitranden mee. Dit lijkt ook nog te drogen maar vervolgens gaat het mis bij met aflakken, want dan blijven de kitranden nat. Waardoor het zelfs na een aantal dagen nog uit kan zakken over het glas. We hebben onlangs een testplank gemaakt met zes soorten kit en drie soorten verf en dan blijkt dat verschillende typen verf hier gevoelig voor zijn. Als we ons probleem voorleggen aan de verfleverancier, krijgen we te horen dat het aan de kit ligt. En de kitleverancier zegt dat het aan de verf ligt.  Weet u raad?

Antwoord:
Een werkbare verftechnische oplossing voor uw probleem hebben we helaas niet. Pas afgekit glas moet vaak direct worden geschilderd. Maandenlang wachten is voor afwerken meestal niet wenselijk.

Beglazingskit overschilderen is in Nederland een standaard gewoonte van de schilder. Het heeft technisch echter geen enkele zin en het is juist beter om kit niet te schilderen. Maar toch gebeurt het, omdat het gemakkelijker schildert. Het besnijden langs glas is immer eenvoudiger dan het besnijden langs een kitzoom.


Daarnaast vinden we mee geschilderde beglazingskit mooi, omdat we dit zo gewend zijn. Maar beter en efficiënter is eerst te schilderen en daarna te kitten. Dit wordt in de praktijk echter amper gedaan. Enkele decennia geleden werd kit op kleur geïntroduceerd.

Dit werd ingevoerd omdat dit technisch en economisch voordeel bood. De schilders en glaszetters hebben dit echter niet opgepakt en zijn bij de oude en vertrouwde werkwijze gebleven.


Afplakken
Nu , met het door u geschetste probleem, is het wellicht slim om kit niet over te schilderen. Je hebt dan ook geen probleem met onthechten of verf die kleverig blijft. Als besnijden moeilijk is, kan worden afgeplakt. Ook daar hoeven we ons niet voor te schamen. Het werkt sneller en strakker. Sommige schildersbedrijven plakken standaard af.

Kit overschilderen is altijd lastig. Beglazingskit is elastisch en de schilder wil graag vlot na aanbrengen schilderen. Vaak lukt het dan niet, omdat de verf dan weg kraalt of ander eigenaardig gedrag vertoont. Ook de hechting van verf op kit is regelmatig onvoldoende.

Bij gebruik van witte kit en wit schilderwerk valt onthechting niet op, maar pas op wanneer een raam is gekit imet bruine, grijze of witte kit en het raam wordt daarna blauw, rood of groen geschilderd. De kans is dan groot dat onthechting zichtbaar wordt. Veel eigenaren van vastgoed kunnen hierover meepraten.

Vocht en temperatuur en andere omgevingsfactoren kunnen bij schilderwerk van invloed zijn op hechting of op het kleverig blijven van de verf. Een kit de tijd geven om te drogen en licht schuren met fijn Scotch Brite geeft meestal een beter resultaat. Maar nogmaals, het advies is kit niet over te schilderen.


Deel via:

Heeft u zelf een vraag? Stuur deze dan hier in

3 reacties

 • Dit probleem heb ik nooit, ik kit al zeker 20 tot 25 jaar met Sikaflexkit 84 UV.
  Voor het afmessen van de kit gebruik ik afmesmiddel van den Braven verdund met water.
  Voor dat ik ga schilderen doe ik altijd de zeep van kitwerk afwassen met schoon water dit eventueel herhalen tot alle zeep verwijderd is.
  Na dat het water opgedroogt is plak ik het glas af zowel binnen als buiten, en schilder de kit buiten eerst met grondverf en binnen met ’n watergedragen multiprimer.
  Hierna overlakken buiten synthetisch en binnen watergedragen.
  Plakband direct daarna verwijderen, verf zit na jaren nog perfect en vast op het kitwerk .
  Kom ik op projecten waar andere kit is toegepast, heb ik ook last van dit fenomeen!
  Ongeacht waar ik dit tegen kom snij ik deze kit eruit, en kit het werk opnieuw zoals hierboven omschreven.
  Vele bedrijven vinden deze kit duur en kunnen er ook niet goed mee werken, dat is vaak het probleem!

 • Goedemiddag,
  Dit probleem is al zo oud als de weg naar Rome. Vanuit mijn eigen ervaringen kan ik hierover het volgende zeggen:
  1-kitten zijn elastisch; verven niet. Om deze elasticiteit te behouden bevat een een kit weekmaker(s). Omdat verf dat niet of veel minder heeft kan bij wederzijds contact gemakkelijk weekmakermigratie optreden. D.w.z. dat de verf weekmaker uit de kit opneemt en langzaam “verweekt”.
  2-kitten hebben om te polymeriseren o.a. de luchtvochtigheid nodig. Dit is de katalysator. Bij 20 gr. C. en 65% r.v. is de “doorharding” ca. 1 mm./24 uur. Wanneer met name de luchtvochtigheid lager is kan dit proces echter (veel) langer duren.
  Omdat de kit aan twee kanten van de lucht is afgesneden (schuimband en verf) kan dit proces tot stilstand komen. Daarna polymeriseert het nooit weer.

  Dus liever niet overschilderen. Wanneer dit wel moet gebeuren dan pas na volledige polymerisatie van de kit en nadat de samenhang tussen verf en kit is getest. Zie ook het voorbehoud in de productbladen van de fabrikanten.
  Een goed alternatief is een kit in dezelfde (ral)-kleur. Het bezwaar is dan vaak de prijs.
  Maar ja, die weg is ook al zo oud als die naar Rome.

 • Kitten overschilderen is geen enkel probleem.
  Tegenwoordig kan men deze zonder enkel probleem overschilderen zelfs siliconen kit is geen probleem meer. Gebruik silipainter een soort grondverf die over de kit heen geverfd wordt
  en deze gronding blijft elastisch. Daarna na met elk lak systeem af te lakken
  kijk gewoon op silieneverf.nl
  Maar ook op rubber etc


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.