Ga naar hoofdinhoud
« Vragen

Hoe schilder ik een multiplex plafond?

Overige

Vraag:

Wij zijn voor een klant bezig met de verhuizing van een bedrijfsbureau. We willen de plafonds wit schilderen. Het liefst natuurlijk zo strak mogelijk. De plafonds bestaan uit 3,5 mm dikke, onbehandelde hardhouten multiplex platen. Deze platen zijn niet eenvoudig te demonteren, omdat ze het isolatiemateriaal vasthouden. Welke producten raadt u ons aan voor het zo mooi mogelijk afwerken van de platen?

Antwoord:
Er zijn vele soorten multiplex. Verschillen zijn er in bijvoorbeeld dikte, het aantal lagen en de toegepaste houtsoorten. De dikte kan doorgaans variëren van 0,4 mm tot 54 mm. Gebruikte houtsoorten zijn bijvoorbeeld populieren, berken, okoume en hardhout. De dunste multiplexsoorten worden vooral gebruikt in de modelbouw. Dit materiaal is ook goed buigbaar. Ook zijn er verschillen in uitvoering. Bijvoorbeeld multiplex plaat met edel fineer of met een HPL-toplaag.

Populieren multiplex is alleen geschikt om toe te passen in droge ruimten. Dit materiaal is beslist niet geschikt voor buiten. Daar kan beter okoume worden gebruikt. Dit plaatmateriaal is redelijk geschikt voor vochtigere omstandigheden. Alhoewel ook dit materiaal liever niet buiten toegepast moet worden. Multiplex is en blijft kwetsbaar voor vocht.

Berken is als multiplex veelgebruikt voor toepassing in het interieur. Het is verkrijgbaar in verschillende kwaliteiten. Versies die geschikt zijn voor zichtwerk en goed transparant kunnen worden afgewerkt en kwaliteiten welke wat minder mooi zijn en beter gewoon geschilderd kunnen worden.

Bij toepassing binnen en droog kan multiplex, onafhankelijk van de houtsoort en onafhankelijk van de kwaliteit, goed worden geschilderd met een watergedragen verfsysteem. Als eerste laag een primer gebruiken. Bijvoorbeeld een acrylaat, alkydemulsie of een combinatie van die twee. Afwerken met een watergedragen acrylaatdispersieverf.

Geadviseerd wordt tussen de lagen heel licht te schuren met zeer fijn schuurmateriaal. Dit om de ‘haren’ welke gaan opstaan, te verwijderen en daarmee een mooi glad eindresultaat te krijgen. In de praktijk wordt de verf vaak aangebracht en verdeeld met de kwast en direct daarna uitgerold. Zodoende wordt voldoende laagdikte bereikt die nodig is voor een gewenste dekking en optimale vloeiing. Belangrijk: Kies bij het verfrollen voor hiervoor geschikte schuimrollers.


Deel via:

Heeft u zelf een vraag? Stuur deze dan hier in

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.