Ga naar hoofdinhoud
« Vragen

Blank gelakte deur schilderen

Houtachtige ondergrond

Vraag:

De voordeur van een woning is aan de buitenzijde blank gelakt met een product van een bekend verfmerk. De binnenzijde was bij de nieuwbouw gelakt, zij het schraal, maar we weten niet met welke lak. Wij willen de deur nu schilderen met de verf waarmee de rest van het huis ook is geschilderd. Is het noodzakelijk om zowel buiten als binnen de voordeur geheel kaal te maken of kan worden volstaan met goed schuren, daarna gronden en afschilderen?

Antwoord:
Het geheel kaal maken van te schilderen deuren, ramen, kozijnen, goten of ander geveltimmerwerk is in de praktijk bijna nooit nodig. Vakschilders zie je vrij weinig verflagen structureel tot de ondergrond verwijderen. In de meeste gevallen gebeurt dit uitsluitend plaatselijk. Namelijk daar waar bladders zijn, verf loslaat of houtschade aan de orde is. Overgangen worden dan mechanisch geschuurd. Hierna wordt het kale hout tweemaal gegrond, voorgelakt en het geheel wordt meestal éénmaal overgeschilderd.Blank-gelakte-deur-uitsnede maken.JPG
 
Is er echter een transparant verfsysteem toegepast en moet het vervolgens dekkend worden geschilderd, dan wordt wel tot het hout alles kaal gemaakt. Dit is ook het advies in uw geval. De zwakke schakel in hechting is namelijk die transparante lak. Omdat deze geen pigment of vulstof bevat, is deze kwetsbaar voor onthechting. Bij overschilderen kunnen op den duur blaren ontstaan en kan verf op plaatsen gewoon loslaten.
 
Er is hier maar één goede aanpak. Deze is simpel, namelijk: alle bestaande laklagen verwijderen en het kale hout, na grondig reinigen en schuren, tweemaal gronden en voor- en aflakken. De reden om blanke of transparante lagen voor het dekkend schilderen te verwijderen, is de onvoldoende hechting van dit soort verfproducten op de ondergrond. Als toelichting hierop het volgende.
 
Hechting
Hechting kan op verschillende manie­ren plaatsvinden. Aller­eerst onderscheidt men de mechanische hechting. Deze vorm van hechting komt tot stand door verankering aan een opgeruwde of verankering in een poreuze ondergrond. De verf kan bij deze vorm van hechting bijvoorbeeld tussen de vezels of in de cellen van het hout ­dringen. De verf ‘haakt’ zich als het ware vast aan de ondergrond. Bij verruwing, door bijvoor­beeld schu­ren, wordt daarbij het oppervlak vergroot.
 
Daarnaast kennen we de zogenaamde fysische hechting. Dit is een vorm van hechting die men kan aanmerken als ‘verkleven’. Hierbij vinden natuurkundige interacties plaats, bijvoorbeeld tussen H-bruggen in de vorm van zogenaamde ‘nevenvalentie’. Men spreekt ook wel van Van der Waals krachten. De moleculen van twee ver­schillende materia­len, bijvoorbeeld verf en hout, trekken elkaar daarbij aan. Men noemt dit ook wel adhesie. Ten slotte is er de chemische hechting. Dit is een hechtingsvorm waarbij verf een reactie aangaat met de ondergrond. Dit gebeurt bijvoorbeeld met silicaatverf op steenachtige ondergronden. Ook bij silico­nenkit op glas vindt een dergelijke chemische hechting plaats.
 
Droge stof
In het algemeen kan men stellen dat hoe minder pigment en/of vulstof een verfproduct bevat, hoe minder de hechting is. Grondverven zijn niet voor niets mat en bevatten niet voor niets veel vulstof en pigment. Hoe meer droge stof, hoe beter de hechting. Muurverven met kwarts hechten bijvoorbeeld zeer goed. Zelfs op glas is de hechting formidabel. De droge stof silicium is hiervoor verantwoordelijk.
 
Het gaat bij hechting niet alleen om verankering (mechanische hechting), maar juist meer om fysische interactie en heel soms een chemische reactie. Vooral fysische interactie is een niet te onderschatten factor bij het hechten van verf op ondergronden.
 
Bij blanke lakken en transparante verfproducten is er weinig tot geen pigment of vulstof aanwezig. De hechting van dit soort verven is dan ook minder goed dan van dekkende producten. In een verfsysteem is en blijft dit een zwakke schakel. Vooral bij vocht- en mechanische belasting zal dan eerder verfschade ontstaan. Geadviseerd wordt dan ook transparante lagen voor het overschilderen te verwijderen.


Deel via:

Heeft u zelf een vraag? Stuur deze dan hier in

Eén reactie op “Blank gelakte deur schilderen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.