Ga naar hoofdinhoud
« Vragen

Aanvreten van beglazingskit

Ramen en kozijnen

Vraag:

Ons bedrijf is door een klant gevraagd ter plekke te komen kijken naar forse schade aan de beglazingskit op delen van diverse ramen (zie foto). We vermoeden dat vogels of insecten hiervan de daders zijn. Zou dat kunnen kloppen?

Ja, dat zou zeker kunnen kloppen. Het door insecten en vogels aanvreten van uitgevoerd kitwerk is de schilder/gaszetter niet aan te rekenen.

Datzelfde geldt voor het aantasten van het hout. Dit kan ook door dieren worden opgevreten. Bijvoorbeeld door insecten zoals de huisboktor en houtworm. Hiervoor kun je de timmerman ook lastig aanspreken. Kit en stoppasta’s zijn kwetsbaar voor vogels en slakken. Van meeuwen, spreeuwen en duiven is bekend dat deze incidenteel kitten en stopverf aanvreten.

Nu materialen zoals kit en houtreparatiemiddelen een steeds milieuvriendelijkere samenstelling (herwinbare grondstoffen) krijgen, neemt de aantrekkelijkheid om deze aan te vreten blijkbaar ook toe. Het zou kunnen dat er in kitten en stoppasta’s lijnzaadolie verwerkt is en onder andere kraaien zijn dol op deze olie.

Je ziet dat bij houtreparatieproducten ook gebeuren met de toevoeging van afvalresten van de cashewnoot.
Dat organismen en dieren dit soort stoffen prettiger vinden, is te begrijpen.

Maar aantasting van kitten, stoppasta’s en houtreparatiemiddelen willen we uiteraard voorkomen. Hoe dit in de praktijk moet, is de grote vraag. Wij hebben hier geen pasklaar antwoord op. Overschilderen is een mogelijkheid, maar zoals blijkt niet altijd de oplossing. Beestjes kunnen hier doorheen knagen.

Het tijdperk om giftige stoffen te gebruiken, hebben we gelukkig achter ons gelaten. Een mogelijkheid is nog om een andere kit te proberen. De schaal waarop stopmiddelen en kitten momenteel worden aangevreten, is overigens procentueel tot nog toe nog zeer klein.


Deel via:

Heeft u zelf een vraag? Stuur deze dan hier in

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.