VS: misschien Methyleenchloride verbieden • SchildersVAK.nl Ga naar hoofdinhoud

VS: misschien Methyleenchloride verbieden


De afbijtstof methyleenchloride is in Europa nu al enige jaren verboden. In de Verenigde Staten richt men nu na meerdere dodelijke ongevallen een panel op om te onderzoeken of de stof misschien schadelijk genoemd moet worden en eventueel verboden.

 

De Europese wetgeving gaat kennelijk geheel aan de Environmental Protection Agency voorbij. De EPA baseert zich vooral op een incident in 2011 waar een man die een verftank van binnen aan het reinigen was met methyleenchloride omkwam door de giftige dampen en de man die hem probeerde te redden ernstig gewond raakte. In de loop der jaren zijn er meer ernstige ongelukken met afbijtmiddelen in de Verenigde Staten gerapporteert. Ook schilders die agressieve middelen inzetten om badkuipen van een verlaag te ontdoen, bijvoorbeeld.

 

De EPA heeft nu, rapporteert PaintSquareNews, een panel opgericht om de mogelijke schadelijkheid en een verbod op methyleenchloride en n-methylpyrrolidone te overwegen. Dat laatste is een eveneens giftig bestanddeel dat vooral in industriele ontlankkingsprocessen gebruikt word. In Europa is afbijtmiddel met methyleenchloride al enige jaren geheel verboden. Ook voor professioneel gebruik, al werd er destijds door schilderorganisaties tegen geprotesteerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Afbijtdirecteur (VS) voor de rechter

Bijna helft mensen let op FSC-keurmerk

Beste schilder van de Betere


Naar archief >