Ga naar hoofdinhoud

Verplicht zzp-pensioen blijft


Zzp-schilders blijven verplicht om pensioen op te bouwen bij het pensioenfonds BPF. De rechtszaak die Zelfstandigen Bouw tegen het fonds had aangespannen is voor die organisatie in een teleurstelling geëindigd.

Zelfstandigen Bouw meende goede argumenten te hebben om juridisch af te dwingen de verplichting af te schaffen. De rechter haalt daar nu een streep door. Zzp’ers zijn en blijven verplicht voor hun pensioen sparen bij het Bedrijfstak Pensioen Fonds (BPF) Schilders, dat beheerd wordt door uitvoeringsorganisatie PGGM.

Volgens de rechter spelen twee argumenten een belangrijke rol in de uitspraak: A: De verplichtstelling werkt in de schilderssector niet merkbaar concurrentie beperkend en B: De verplichtstelling heeft de sociale doelstelling om voor iedereen in de schilderssector pensioen op te bouwen.

Mieke van Veldhuizen, werknemersvoorzitter van BPF Schilders is blij met de uitspraak, stelt ze op de site van het BPF ‘Wij zijn ervan overtuigd dat de zelfstandigen er goed aan doen om pensioen op te bouwen bij BPF Schilders. De uitspraak van de rechter is volgens onze verwachting en daar zijn wij blij mee. Voor de zelfstandigen zijn er veel voordelen van pensioenopbouw bij BPF Schilders. Zo hebben wij de afgelopen 10 jaar een gemiddeld rendement gehad van 8% en krijgt de deelnemer gemiddeld twee tot drie keer zoveel pensioen dan hij aan premie heeft ingelegd. Door de collectieve opbouw met collega’s uit de schilderssector, zijn de kosten lager en is er minder risico.’

Zelfstandigen bouw reageert uiteraard teleurgesteld. Voorzitter Charles Verhoef in een persbericht: ‘De meeste zzp-schilders willen van die pensioenplicht af. Het is niet uit te leggen waarom een zzp- timmerman wel zelf mag weten hoe hij spaart voor zijn oude dag, maar dat deze vrijheid niet aan een zzp-schilder wordt gegund. Duizenden schilders blijven nu in de wurggreep van het schilderspensioenfonds. Wij beraden ons nog op vervolgstappen.’

Tegen deze uitspraak van de rechter is beroep mogelijk

15 reacties op “Verplicht zzp-pensioen blijft

 • Ron

  Schilders worden gediscrimeneerd tov van zzp timmerlui, voegers, elektriciens, installateurs etc etc. Ik dacht dat dit zeikland voorop stond om discriminatie in te perken. Ach nee dat geldt alleen voor zwarte piet…

  Wie is nou die zwarte piet? De schilder!

 • Ron

  De uitspraak is toch pas 6 februari? Ik zie dit nieuws alleen op deze site en verder nergens anders. Hoe kan dit?

 • Bas

  En ik ben blij met deze voorlopige uitspraak en ook voor al mijn collega’s die zo faliekant gekeerd zijn tegen deze bedrijfstak eigen pensioenverplichting. Een verplichting die nota bene winstgevender is dan alle andere verplichte verzekeringen.

 • Je moet als zzp schilder harstikke blij zijn dat je tegen lage kosten een mooi pensioen kan opbouwen. ZBO stelt dat een zzp timmerman wel een keuze heeft maar dat is een onzin verhaal. een zzp timmerman kan/mag niet langdurig bij een pensioenfonds sparen en verzekeraars en banken leveren veel minder op. Dus je bent als zzp schilder en goedkoper uit en je krijgt een beter pensioen. Vraag bij het pensioenfonds hoeveel je opbouwt als zelfstandige schilder en kijk dan eens eerlijk wat het kost in vergelijking tot andere manieren op pensioen op te bouwen.

 • Ron

  Bas en Henk, jullie roepen maar wat. Het gaat erom dat je niet zelf de vrijheid hebt om je eigen pensioen te regelen als schilder, terwijl andere zelfstandigen dat wel hebben!

  En of het beter is? Eerst even inlezen misschien…

   “Een schilder die 40 jaar lang € 1.613 afdraagt aan premie krijgt daarvoor volgens het fonds jaarlijks een brutopensioen van € 4.806 voor terug. Dan moet je tachtig worden om alleen de ingelegde premie terug te krijgen. Als je het premiegeld op een spaarrekening zet met 0,2% rente levert het al bijna meer op.” 

 • Klopt heb meer als 40 jaar premie betaald krijg nu 207 netto per mnd als ik er lijfrente voor had gekocht nu het dubbele

 • Henk van der schaft

  Beste Ron, geen enkele zelfstandige behalve de schilders en stukadoors, hebben de keuze om bij een pensioenfonds deel te nemen. Dus ook de timmerlieden hebben die keuze niet. De huidige levensverwachting van een schilder is 85 jaar. Het pensioen is levenslang (kan korter of langer zijn dan tot 85 jaar) en geldt ook voor je partner. De pensioenpremie is overigens aftrekbaar van je inkomen en je kunt kiezen uit 3 niveaus bij de schilders. Ik moet de eerste lijfrente nog zien waarbij je bij een levenslange uitkering inclusief partnerpensioen beter af bent dan in het schilderspensioen.

 • F. Houtgraaf

  De politiek wil de verplichte deelname door zzp-ers gaan afschaffen. Voor dit moment heeft het schilders-pensioenfonds de slag nog gewonnen, maar op termijn zal de verplichte deelname waarschijnlijk worden beëindigd. Ik ben benieuwd of Charles Verhoef in hoger beroep gaat, ze zijn volgens mij niet echt kansloos.

 • Eddy

  “Zelfstandigen bouw reageert uiteraard teleurgesteld. Voorzitter Charles Verhoef in een persbericht: ‘De meeste zzp-schilders willen van die pensioenplicht af. Het is niet uit te leggen waarom een zzp- timmerman wel zelf mag weten hoe hij spaart voor zijn oude dag, maar dat deze vrijheid niet aan een zzp-schilder wordt gegund. Duizenden schilders blijven nu in de wurggreep van het schilderspensioenfonds. Wij beraden ons nog op vervolgstappen.’

  Vervang zzp-schilders voor werkgevers en pensioenplicht door 2 jaar doorbetaling bij ziekte, transitievergoeding, verplichte bijdrage aan 55+fondsen. Ziedaar hetgeen de FNV/CNV al jarenlang opleggen aan de werkgevers. Deze minimale pensioenplicht (nog geen 1/5e deel van dat van een werknemer/werkgever trouwens) zorgt ervoor dat het speelveld een klein beetje gelijk wordt getrokken tussen zzp’ers en werknemers.

  Ja de concurrentiepositie van de zzp’er t.o.v. een werknemer en payroll kracht gaat iets achteruit, maar wie kan er weer opdraven als die duizenden zzpérs aankloppen omdat ze alleen een kaal aowtje krijgen? Juist de rest van Nederland. En geloof me, 80% van de zzpers regelt helemaal niks voor hun pensioen!

 • Eddy

  Probleem is alleen dat veelal de zzpers als het niet verplicht is, het ook niet doorberekenen aan hun klant en (vaak door omstandigheden) ook niet sparen…

 • Het verplichte pensioen moet toch niet het doel hebben om zzp of vof kapot te maken, daar word niet naar gekeken, als je een achterstand heb en ze sturen een rekening met terugwerkende kracht, en het is een fors bedrag, kan een ondernemer hierop kapot lopen terwijl die alles goed doet, is niet helemaal de bedoeling lijk mij , de politiek zou hiernaar moeten kijken.

 • Henk van der Schaft

  Als je kiest voor het laagste niveau betaal je €1600 bruto per jaar. Dat mag je aftrekken van je winst. Dan zit je op €100 per maand of zo. Als dat niet op te brengen is voor een zzp schilder in deze tijd gaat er iets niet goed met het bedrijf. Maar het zou goed zijn als er in overleg met het pensioenfonds een betalingsregeling getroffen kan worden voor dit soort situaties omdat dit bijdraagt aan het vergroten van het draagvlak voor het pensioen.

 • Hennie van den Berg

  Beste allemaal,
  Ben allemaal blij dat er een verplichte regeling is voor opbouw van je pensioen, anders ben ik bang dat veel ZZP ers de armen van de toekomst zijn. Natuurlijk niet allemaal maar wel heel veel !!!!!

 • joop huyts

  het is heel simpel pensioen verplicht ja.
  daar zijn we het over eens.
  maar het gaat er om bij wie en dat is nou, net niet bij bpf.
  het gaat er ook niet om wat je betaald als het rendement maar goed is,
  en dat is het ook niet, heb al vele jaren mee gemaakt dat er geen dekkingsgraad is gehaald.
  hetgeen betekend dat er geen verhoging bij komt.
  en is er niks bij gekomen.
  voor afgelopen jaar waren ze blij na jaren weer een verhoging kunnen geven van ,
  ja schrikt niet 0.2% na jaren he.
  lees de verslagen nog maar.
  je moet eens weten hoe rijk het pensioen fonds is maar dekken zich behoorlijk in.
  ik zeg echt beter af te zijn als ik zelf kies.

 • Rm

  Ik ben een startende ondernemer.. mijn bedrijf loopt nog niet eens optimaal maar ik moet wel verplicht een flink bedrag aan pensioen afdragen dat ik het niet eens kan betalen via mijn bedrijf, ik ben net 3 maanden ingeschreven… ben al aan het denken om te gaan stoppen.. de gedachten dat ik ergens verplicht wordt voor iets wat ik nog niet wil op dit moment bwv spreken, maar timmermannen, loodgieters etc zijn het niet verplicht en ik als schilder wel… BELACHELIJK

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Cibap-studenten decoreren muur in Meppel

Hooghoed nieuwe voorzitter Vakgroep Glas

Vijfde Kwastendag trekt ruim dertig geïnteresseerden

Tweede mbo-opleiding Glaszetter met elf deelnemers

Flinke bonus levert (nog) geen nieuw personeel op


Naar archief >