Ga naar hoofdinhoud

Nieuwe subsidieregeling molenonderhoud


De provincie Noord-Holland vindt de landschappelijke en cultuurhistorische waarden van molens belangrijk. Ze zijn medebepalend voor de identiteit en de beleving van het Noord-Hollandse landschap. De provincie biedt moleneigenaren al een aantal jaren financiële ondersteuning voor het onderhoud van molens. Moleneigenaren kregen vanaf 2009 een vast subsidiebedrag van 1000 euro per jaar voor het reguliere onderhoud.

De provincie Noord-Holland heeft een nieuwe subsidieregeling vastgesteld voor molens. Eigenaren van 133 molens met een rijksmonumentenstatus kunnen een bijdrage aanvragen om regulier onderhoud te bekostigen.

Uit de praktijk bleek dat deze regeling en eerdere subsidieregelingen niet effectief genoeg waren. In overleg met de Molenfederatie zijn deze regelingen geëvalueerd en is onderzocht wat de meest effectieve manier is voor de ondersteuning van molens in hun onderhoudskosten. De nieuwe regeling houdt in dat 133 windmolens in Noord-Holland met een rijksmonumentenstatus een eenmalig subsidiebedrag van 5300 euro krijgen voor de periode 2012-2014.

Uit de evaluatie blijkt dat de molens in Noord-Holland redelijk tot goed zijn onderhouden. Voor grote restauraties is een incidentele subsidie in de meeste gevallen voldoende. Er bestaat wel een grote behoefte aan subsidie voor regulier onderhoud. Deze kosten variëren per molen maar zijn gemiddeld 15.000 euro per jaar. De rijksmonumenten kunnen in aanmerking komen voor een subsidie van het Rijk. Dat is een subsidie voor een meerjarig onderhoudsplan. Daarnaast stelt de provincie dus ook subsidie beschikbaar. Dit is een meerjarige subsidie die goed past in het onderhoudsplan van een molen.  Voor incidentele subsidie voor grote restauraties kan gebruik worden gemaakt van de provinciale uitvoeringsregeling musea, archieven en monumenten.

De nieuwe regeling is na overleg met belangenbehartiger de Molenfederatie en het Rijk tot stand gekomen. In Noord-Holland staan 153 windmolens. Daarvan zijn er 133 rijksmonument.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Inschrijving Nationale SchildersVakprijs van start

Britse verffederatie pakt ‘groene praatjes’ aan

Bol-stagiairs krijgen vaak niet betaald

SintLucas krijgt half miljoen voor CTL

AGC opent nieuwe lamineerlijn voor gelaagd glas


Naar archief >