Ga naar hoofdinhoud

Koninklijke onderscheiding voor Zijlstra


De 59-jarige Jelle Zijlstra uit Harlingen heeft vrijdagmiddag jongstleden een koninklijke onderscheiding gekregen voor zijn grote verdiensten voor de schildersbranche. Hij werd – tot zijn grote verrassing – benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau op het stadhuis in de Friese havenstad.

Burgemeester Roel Sluiter spelde Zijlstra het lintje op, na eerst diens grote verdiensten voor het schildersvak te hebben opgesomd. “Jelle staat in de branche bekend als een zeer gemotiveerde vrijwilliger voor diverse doelgroepen die gerelateerd zijn aan zijn vakmanschap: het schilderen. Zo is hij sinds 1982 secretaris/penningmeetser van de Vakgroep Schilders Fryslân (SCS-afdeling, red.). Ook organiseerde en doceerde hij sinds 2005 cursussen in marmer- en houttechniek voor vakbroeders die zich hierin wilden bekwamen”, aldus Sluiter.

En dat is lang niet alles, aldus Sluiter, die nog vele andere activiteiten van Zijlstra de revue liet passeren.  Zijlstra, van jongsaf aan schilder van beroep, was ook de bedenker en drijvende kracht achter ‘Painterman Music & Art’, een creatief en cultureel evenement waar professionele schilders hun creatieve kant op andere vlakken laten zien.

De Harlinger maakte zich tevens jarenlang nuttig als trainer van leerlingschilders, namens stichting Skills Netherlands. Hij stoomde deze jongeren klaar voor nationale en internationale schilderkampioenschappen.

Namens de SCS-afdeling Friesland voerde Zijlstra in zowel 2005 als 2017 grotendeels de regie voor invulling en organisatie van de landelijke Schildersdag van de SCS. Voor de jaarlijkse vakwedstrijden van deze club ontwikkelde hij jarenlang opgaven en nam hij zitting in de jury.

Voor Savantis was de Fries in 2008 mede-auteur van een leerboek over oude schilderstechnieken. Omdat medio vorig jaar een ernstige ziekte werd geconstateerd bij Zijlstra heeft hij nu al zijn werkzaamheden neergelegd.

‘Overdonderd’

Zijlstra werd vrijdagmiddag met een smoes naar het Harlinger stadhuis gelokt door collega-schilder Jilt Heidstra uit Leeuwarden, die in 2015 en 2016 ruim een jaar lang onderhoudsschilderwerk uitvoerde in dit monumentale pand, waarbij hij het interieur – na kleurhistorisch onderzoek – zoveel mogelijk in 18e eeuwse ‘look’ terugbracht. Daarbij kreeg Heidstra onder andere hulp van Zijlstra (zie een eerder verhaal hierover in Eisma’s Schildersblad nummer 12-2016).

Tot Zijlstra’s verrassing zaten familieleden, vrienden, kennissen, collega’s én burgemeester Sluiter hem op te wachten in een van de zalen. Na de overhandiging van het lintje meldde hij “te zijn overdonderd” door het koninklijke lintje, maar trots te zijn op deze onderscheiding.

SCS-voorzitter Anton van Wezep sprak Zijlstra en de andere aanwezigen nog toe. Hij roemde diens eeuwige, tomeloze enthousiasme voor het schildersambacht en wenste hem en zijn familie veel sterkte toe in de strijd tegen de ernstige ziekte.

 

Jelle Zijlstra met lintje. Naast hem echtgenote Marianne.

Eén reactie op “Koninklijke onderscheiding voor Zijlstra

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Houtimitatie als ‘neuteboom’ in het museum

Verkerke lost Nijsse af als juryvoorzitter vakwedstrijd

Landelijke Schildersdag komt er weer aan

Dik een jaar sierschilderen op één project (video)

Moderne én klassieke technieken beslissen finale SP&M Challenge


Naar archief >