Ga naar hoofdinhoud

Maar 35% VvE’s heeft meerjarenonderhoudsplan


In opdracht van Spies deed Companen (bureau voor onafhankelijk advies en onderzoek op het terrein van het wonen in brede zin: wonen, leefomgeving, stedelijke vernieuwing en wonen-welzijn-zorg) onderzoek naar het functioneren van VvE’s en kwam ook met verbetervoorstellen. In veel steden is particuliere woningverbetering een belangrijke opgave. Steeds vaker lukt het particulieren niet om het benodigde onderhoud van de woning te financieren. Wanneer meerdere woningen in een gebied achterstallig onderhoud vertonen, heeft dit een negatief effect op de uitstraling en waardeontwikkeling in de wijk.  Daarnaast is er natuurlijk een negatieve waardeontwikkeling van de woning zelf, aldus de onderzoekers.

Minister Spies (BZK) wil onderzoeken of er een koppeling is te leggen tussen het toekennen van Nationale Hypotheek Garantie (NHG) en het functioneren van een Vereniging van Eigenaren (VvE’s). Dit schrijft zij in een brief aan de Tweede Kamer. Spies wil het functioneren van VvE’s te verbeteren. Zo heeft slechts 35% van de circa 118.000 VvE’s een meerjaren onderhoudsplan.

 

Slapende VvE’s

Een groot deel van het achterstallig onderhouden particulier bezit bevindt zich in VvE’s. De afgelopen jaren is veel  energie geïnvesteerd in het ‘wakker schudden’ van slapende VvE’s. Sinds 2008 zijn VvE’s wettelijk verplicht een reservefonds te hebben. De hoogte hiervan kunnen de VvE’s zelf bepalen. Sinds 1 januari 2010 is daar de verplichting bijgekomen om zich in de schrijven bij de Kamer van Koophandel.

Begin 2010 waren circa 37.000 VvE’s ingeschreven bij de KvK en sindsdien is dat opgelopen tot 85.000. Afgezet tegen de geschatte 129.000 VvE’s in Nederland zijn, betekent dit een percentage van 66%. Het inschrijvingspercentage ligt hoger naarmate de VvE groter is. Naar verwachting zal het inschrijvingspercentage zonder extra maatregelen de komende jaren niet sterk toenemen. Handhaving is namelijk erg moeilijk, aangezien de inschrijvingsplicht in het handelsregister is gericht aan het VvE bestuur en niet alle VvE’s deze hebben.

In het rapport van Companen worden de volgende scores rondom van het functioneren van VvE’s geschetst:
 

  • Vergadering VvE:              84% van de VvE’s vergadert minimaal eenmaal per jaar en veelal worden hiervan ook notulen gemaakt.
  • Periodieke bijdragen:        bij 88% van de VvE’s wordt periodiek een bijdrage geïncasseerd
  • Reservefonds:                  81% van de VvE’s heeft een onderhoudsfonds
  • Onderhoudsplan:              35% van de VvE’s beschikt over een meerjaren onderhoudsplan
  • Opstalverzekering:           89% van de VvE’s heeft een collectieve opstalverzekering

Bovenstaande uitkomsten hebben alleen betrekking op VvE’s die zich bij de KvK hebben ingeschreven. De uitkomsten van 2012 zijn vergelijkbaar met de uitkomsten van het onderzoek uit 2010, eveneens door Companen uitgevoerd. Dit betekent dat het functioneren van VvE’s niet substantieel is verbeterd. Met name kleine VvE’s fuctioneren nog onvoldoende. De conclusie van het onderzoek luidt dan ook “het gaat goed, maar het kan nog beter”.

Companen noemt als een van de verbetersuggesties het koppelen van NHG aan het functioneren van de VvE. Kopers van een appartement met een VvE die voldoet aan kwaliteitseisen, kunnen een hypotheek onder NHG krijgen met het daaraan verbonden rentevoordeel. De effectiviteit van deze maatregel is waarschijnlijk erg groot: de financiële prikkel betekent dat alle appartementseigenaren er direct belang bij hebben dat hun VvE goed functioneert. Tussen de alle partijen moet dan wel overeenstemming zijn over de te hanteren kwaliteitseisen. In gesprekken met het Waarborgsfonds Eigen Woningen (WEW) is deze oplossingsrichting verkend. Minister Spies hoop dat zij, of waarschijnlijk haar opvolger, aan het einde van het jaar uitkomsten kan geven.

 

Onderhoudsbijdrage

Een andere verbetersuggesies van Companen is het wettelijk vastleggen van de minimale hoogte van de jaarlijkse onderhoudsbijdrage. Daarnaast houdt zij een pleidooi voor het  opstellen van een Convenant Beheer VvE’s. Nu hanteren de diverse betrokken organisaties
verschillende criteria bij het bepalen of er sprake is van een goed functionerende VvE. Met het afsluiten van een Convenant met een breed palet van betrokken organisaties geeft het rijk een krachtig signaal af dat het serieus werk wil maken van het beter functioneren van VvE’s en maakt het voor de appartementeigenaar overzichtelijker. De in het rapport genoemde maatregelen zouden in het convenant opgenomen kunnen worden.

Bron: KEI

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Kabinet ‘bekijkt’ uitstel zero-emissiezones

VRN beraadt zich op verhogen glasrecyclingbijdrage

Branche krijgt gevaarlijke stoffen-RI&E

Nimeto-pand in race voor Beste Gebouw van Jaar

Wervingscampagne ‘Werk als glaszetter’ op social media 


Naar archief >