Ga naar hoofdinhoud

FNV Bouw: ‘Werkgevers op ramkoers’


Cao-onderhandelaar voor FNV Afbouw & Onderhoud, Louw Elzinga: "Werkgevers gaan voor een afbraak cao in plaats van duurzaamheid. Afschaffing van veel collectieve regelingen en meer ruimte voor flexwerk is hun credo. Hiermee liggen zij voordat de onderhandelingen echt op gang zijn gekomen al volledig op ramkoers."

De stellingen zijn betrokken na de eerste onderhandeling voor een nieuwe cao voor Schilders-, Afwerkings- en Glaszetbedrijven (SAG). Fosag is ‘diep verontwaardigd’ over de looneis van de bonden, FNV Afbouw & Onderhoud stelt dat de werkgevers direct op ‘ramkoers’ liggen.

De stellingen zijn betrokken na de eerste onderhandeling voor een nieuwe cao voor Schilders-, Afwerkings- en Glaszetbedrijven (SAG). Fosag is ‘diep verontwaardigd' over de looneis van de bonden, FNV Afbouw & Onderhoud stelt dat de werkgevers direct op ‘ramkoers' liggen.

Korte termijnvisie
De voorstellen van Fosag houden een sterke verslechtering in van de huidige arbeidsvoorwaarden. Zij stellen ondermeer voor om de jeugdlonen en het individuele scholingsbudget (IBR) af te schaffen en de werktijden meer te flexibiliseren. Ook willen zij de huidige regeling voor onwerkbaar weer (vorst) aanpassen, waarbij er meer risico bij de werknemer komt te liggen. Senioren komen er slecht vanaf: Fosag wil het seniorenverlof sterk inperken en afschaffen voor UTA-werknemers en de lonen verlagen bij verminderde productiviteit na het 55ste levensjaar.

Elzinga op de website van FNV Bouw: "Werkgevers gaan voor de korte termijn en dat noemen zij duurzaamheid op loonkosten en inzetbaarheid. Vrij vertaald: geen loonsverhoging, maar uitsluitend inleveren. Afschaffing van veel collectieve regelingen en maatwerk op arbeidstijd. En maatwerk betekent in de werkgeversvisie ruimere arbeidstijden: werken en stoppen wanneer het de baas uitkomt."

Schril contrast
Op woensdag 2 maart staat de tweede onderhandelingsronde gepland, welke Louw Elzinga niet met vertrouwen tegemoet ziet: "Wij hebben een compleet andere insteek dan de werkgevers. FNV Afbouw & Onderhoud heeft oog voor de lange termijn. Wij willen werk maken van een duurzame sector, waarin hard wordt gewerkt en werknemers met plezier werken. Een bedrijfstak die werknemers aan zich bindt, perspectief biedt en uitdaagt. En waar vakmanschap op juiste waarde wordt geschat, daarom zetten wij in op een loonsverhoging van 2 procent. Ook willen wij ongebreideld flexwerk aan banden leggen. Dit staat in schril contrast met de visie van werkgevers."

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Brillux opent vestiging in Amsterdam

Inschrijving Nationale SchildersVakprijs van start

Britse verffederatie pakt ‘groene praatjes’ aan

Bol-stagiairs krijgen vaak niet betaald

SintLucas krijgt half miljoen voor CTL


Naar archief >