Ga naar hoofdinhoud

Cursus houtherkenning voor vaklieden


Bij Stichting Hout Research (SHR)  in Wageningen vindt op 1 en 8 maart een cursus Houtherkenning plaats, waarbij de deelnemers wordt geleerd om 50 veel voorkomende houtsoorten te herkennen. De cursus is geschikt voor vaklieden die veel met hout werken.

De houtherkenningscursus vindt plaats op basis van uiterlijke kenmerken die met of zonder loepje te zien zijn op geschaafd langshout of scherp aangesneden kopshout. De meest voorkomende naaldhoutsoorten (6 stuks), gematigde loofhoutsoorten (14 stuks) en zo’n 30 veel gebruikte tropische loofhoutsoorten worden behandeld.

Als inleiding leren de deelnemers hoe de structuur van hout er uitziet en welke variaties in structuur, kleur en geur voorkomen. Ook wordt de verwantschap tussen de verschillende houtsoorten uitgelegd. Aan de hand van verschillende monsters oefenen de deelnemers om de verschillende kenmerken ook daadwerkelijk in het hout te kunnen zien. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een schepmes en een loepje.

Stapsgewijs

Hierna wordt de deelnemers geleerd om in stapjes tot een houtsoortenherkenning te komen. Op basis van een indeling in naaldhout of loofhout, in tropisch of niet tropisch hout en specifieke opvallende zaken (gewicht, geur, kleur, textuur of tekening) worden de mogelijk houtsoorten voor een monster al behoorlijk beperkt. Sommige houtsoorten zijn zo uniek dat ze op basis van deze eerste indeling al herkend worden.

Bij houtsoorten met een minder unieke structuur wordt verder gekeken naar kenmerken die alleen met een loepje te zien zijn. Alle houtsoorten worden op deze manier besproken en ook wordt op kenmerkende eigenschappen ingegaan. Met de aangeboden informatie in de cursus zijn de meeste houtsoorten binnen enkele minuten te herkennen. Van belang is dan wel dat de deelnemers ook na de SHR-cursus blijven oefenen zodat hun soortenkennis actueel blijft en ze een vaardigheid ontwikkelen in het kijken naar hout met of zonder loepje.

De meeste van de volgende houtsoorten worden behandeld: Naaldhout: grenen, vuren, dennen, lariks, douglas, oregon pine. Gematigd loofhout: berken, beuken, eiken (rood, wit), elzen, esdoorn, essen, haagbeuken, iepen, kastanje, kersen, noten, plataan, robinia. Tropisch loofhout: afrormosia, afzelia, andira (rode kabbes), bacuri, bangkirai, basralocus, bilinga, bruinhart, curupixia, demerara groenhart, faveira amargosa (gele kabbes), guariuba, guatambu, ipé, iroko, jatoba, keruing, mahonie, makoré, massaranduba, meranti, merbau, moabi, mutenye, padoek, panga panga, purperhart, sapeli, sipo, sucupira preta (zwarte kabbes), tatajuba, teak en wengé.

De cursus begint om 14.00 uur en loopt door tot 21.00 uur. Nadere info en aanmelden bij de SHR.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Hoge kosten baren bouwers zorgen

Cursus ‘houtsoorten herkennen’

Video | Complex maar mooi werk in Zierikzee

Schilderen op ‘het dak van Zwolle’ (video)

Houtvademecum vernieuwd


Naar archief >