Ga naar hoofdinhoud

Corporaties bouwen meer huizen


Woningbouwcorporaties hebben vorig jaar 15.000 huizen gebouwd. Dat is veertien procent meer dan in 2019, meldt koepelorganisatie Aedes, schrijft de NOS. De groei zat met name in sociale huurwoningen. De kosten om een huis te bouwen namen met dertien procent toe.

Het is voor het tweede opeenvolgende jaar dat woningbouwcorporaties meer woningen lieten bouwen. Daarvoor was er juist een gestage afname, die begon na 2013, toen er nog bijna 30.000 nieuwe huizen werden gebouwd.

In 2013 werd de verhuurdersheffing ingevoerd als crisismaatregel. Woningcorporaties maakten destijds veel winst en daarom werd het gezien als een goede manier om meer overheidsinkomsten te genereren. Aedes heeft zich van meet af aan verzet tegen de heffing. Volgens de koepelorganisatie worden corporaties erdoor belemmerd in hun kerntaak van volkshuisvesting.

De verhuurdersheffing voor corporaties gaat volgend jaar omlaag. Als tegenprestatie moeten zij meer sociale huurwoningen bouwen en bestaande huizen verduurzamen, al zijn daar nog geen concrete afspraken over gemaakt. Woonminister Ollongren wil hierover nog dit jaar een convenant sluiten met Aedes.

Begin dit jaar is afgesproken dat de komende tien jaar één miljoen woningen moeten worden gebouwd. Een coalitie van 34 organisaties op het gebied van wonen, bouwen en zorg en welzijn stelde daarvoor samen met gemeenten en provincies een actieplan op.

In de Actieagenda Wonen spraken de partijen af om snel te gaan bouwen zodra er een nieuw kabinet is. Het woningtekort wordt geschat op ruim 330.000 huizen. Corporaties hebben zich in het actieplan als doel gesteld de komende tien jaar hun jaarlijkse productie stapsgewijs te verhogen naar 25.000 nieuwe huizen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Wits wacht grote verduurzamingsklus in Groningen

Minister: ‘Meer sociale huur en beter verdeeld’

Video | Woontoren in één laag schilderen

Meer nieuwbouwschilderwerk lonkt

NSVP-winnaar Witteveen: ‘Pa, deze is voor jou’


Naar archief >