Brand Catshuis: Staat niet vervolgd • SchildersVAK.nl Ga naar hoofdinhoud

Brand Catshuis: Staat niet vervolgd


Voorlopig zal de Nederlandse Staat niet vervolgd worden voor
medeverantwoordelijk-heid voor de brand in de ambtswoning van de premier,
het Catshuis in Den Haag.Op 15 mei 2004 kwam daardoor een schilder van De Goede Schilders om het leven.

Dit is het gevolg van een uitspraak van het Gerechtshof in Den Haag naar aanleiding van een procedure die was aangespannen door FNVBouw. Het hof oordeelde dat er onvoldoende hard bewijs was voor de stelling van FNVBouw. Die stelde dat de opdrachtgever, de Rijksgebouwendienst, op de hoogte moet zijn geweest van het gebruik van een grote hoeveelheid van het binnenshuis ongeoorloofde thinner
Thinnerdampen
De twee werknemers van De Goede Schilders die op het moment van de brand in het Catshuis aanwezig waren zouden dat gebruikt hebben. Doordat de ruimte niet geventileerd kon worden hoopten zich de thinnerdampen op, en bleek een waakvlam van een haard voldoende om het gasmengsel te ontsteken.
Schildersbedrijf De Goede Schilders werd vorig jaar tot het betalen van een relatief milde boete veroordeeld. De rechter in dat proces oordeelde dat de thinner waarschijnlijk mede op aandringen van of met medeweten van de Rijksgebouwendienst was ingezet. Het Haagse gerechtshof oordeelt nu dat daarvoor te weinig bewijs is.
Weduwe
In april dient nog een tweede zaak met hetzelfde doel: de weduwe van de omgekomen schilder heeft de Staat eveneens gedaagd. In dat kader zullen getuigen worden verhoord. Indien dan overtuigender bewijs kan worden overlegd zou de Staat alsnog gedaagd kunnen worden.


Deel via:

1 reactie

  • remco

    Het bindmiddel in de blanke lak of verf zorgt voor de hechting, niet de pigmenten en vulstof. De reden om de blanke lagen te verwijderen voor dekkend afwerken is omdat door de geringe uv bescherming van blanke systemen de houtlaag direct onder de lak wordt aangetast wat een zwakte in het systeem veroorzaakt. Door deze laag te verwijderen is er weer een “dragende ondergrond”, doe je dit niet dan is er geen verbinding tussen het verfsysteem en de ondergrond en is de kans groot dat na niet al te lange tijd de vellen erbij hangen.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


CNV bezorgd over klachten thuiswerkers

Campagne om beroepsziekten te voorkomen

167 objecten Zuiderzeeland zijn chroom-6-verdacht

Strijd tegen verplicht schilderspensioen gaat door

Nieuwe witte verf draagt bij aan lager energieverbruik


Naar archief >