Ga naar hoofdinhoud

Bijna 50.000 mensen in Oranjezaal


In totaal 49.673 enthousiaste bezoekers kregen de afgelopen maanden een rondleiding in de Oranjezaal van paleis Huis ten Bosch in Den Haag. Zij bezichtigden er een uniek ensemble van gewelfschilderingen, doeken en panelen uit de Gouden Eeuw.

De bezettingsgraad lag gemiddeld op 109 procent, uniek voor een gratis attractie. Door meer kaarten uit te geven dan er beschikbaar waren, werden toch ook de plaatsen benut van mensen die niet kwamen opdagen.

De Oranjezaal is nu weer dicht, het paleis gaat in renovatie. Dat zal zo’n drie jaar duren. Daarna nemen Koning Willem-Alexander, Koningin Máxima en hun kinderen Huis ten Bosch in gebruik als werk- en woonpaleis.

Alleen op Google Street View is de Oranjezaal nu nog in detail te bewonderen.

De Oranjezaal in paleis Huis ten Bosch is een uniek ensemble van schilderingen uit de Gouden Eeuw. In opdracht van Amalia van Solms werkten in de jaren 1648-1652 onder regie van de architect-schilder Jacob van Campen twaalf kunstenaars aan tientallen doeken, panelen en gewelfschilderingen.

Het geheel vormt een eerbetoon aan haar kort daarvoor overleden echtgenoot, stadhouder Prins Frederik Hendrik. De Oranjezaal is tussen 1998 en 2001 al gerestaureerd. Daardoor was het nu mogelijk die zaal te bezoeken. De rest van het paleis was niet toegankelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Opleiding Renovatie en Transformatie

Informatiesessie over SPOR op 21 november

Elk groep neemt bouwbedrijf Renshof over

Nutma Schilders naar Dokkum

Bombach algemeen directeur van elk groep


Naar archief >