Akzo neemt belang in fabrikant schilderrobots • SchildersVAK.nl Ga naar hoofdinhoud

Akzo neemt belang in fabrikant schilderrobots


Ze doen het al: op grote metaalconserveringsprojecten rijden computergestuurde apparaatjes over het oppervlak van het object en brengen coating aan. AkzoNobel investeert nu in de ontwikkelaars van deze techniek, het Delftse bedrijf Qlayers.

In 2019 won Qlayers al één van de prijzen in het Paint the Future-programma, waarmee AkzoNobel wereldwijd startups uitnodigde om hun technieken en uitvindingen te delen. Sindsdien hebben de twee organisaties elkaar niet losgelaten. Nu neemt de Internationale verfreus dus een belang in de Delftse start-up.

Qlayers heef ook enige bekendheid verworven door de gepatenteerde techniek waarmee het verf kan aanbrengen die een laagjesstructuur heeft die op de huid van een haai lijkt. Haaien hebben dankzij die huid een zeer goede stroomlijn in het water. Toepassing van die techniek op scheepshuiden ligt voor de hand.

De interesse van AkzoNobel lijkt nu vooreerst vooral uit te gaan naar de twee robots die Qlayers tot nu toe ontwikkelde en die al op bescheiden schaal in gebruik zijn: de 10Q, een robot die geheel automatisch grote opslagtanks kan schilderen en de BL8, ontwikkeld voor het geautomatiseerd op locatie coaten van windturbines.

De deelname van AkzoNobel betekent, naast een financiële injectie en samenwerking bij de ontwikkeling van de producten, ook een grote kans voor Qlayers om de robots internationaal aan de man te brengen.

1 reactie

  • Klaas de Wit

    Het uitvoerige artikel ‘Efficiënte robot om wanden van grote opslagtanks te coaten’ in Oppervlakte Technieken van 6 okt. 2020 beschrijft de experimentele procedure en de resultaten daarvan.
    pdf is op aanvraag beschikbaar.


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Akzo mikt met ‘Bright Skies’ op universeel genot

Akzo blijft leidend in Europa

AkzoNobel houdt opnieuw een start-up wedstrijd

Paint the Future voor het eerst in China

Akzo-top heeft miljoenenbonus in het verschiet


Naar archief >