Ga naar hoofdinhoud

60 schilders kunnen nu radiator plaatsen


Zestig schilders hebben zich tot nu toe bij uitzendbureau Faber laten omscholen tot beginnend installateur. Deze mogelijkheid biedt de detacheerder sinds november, als antwoord op de Wet arbeidsmarkt in balans (Wab), die vast werk aantrekkelijker moet maken.

‘Gisteren is weer een clubje van 35 schilders van start gegaan’, zegt Jeroen de Roon, projectmanager Wab bij Faber. ‘In week 46 zijn we begonnen met 12 schilders, in week 48 zijn er daar 14 bij gekomen. Het project groeit gestaag, vooral de jongeren pakken het makkelijk op.’ De ambitie is deze winter 200 schilders om te scholen.

De winter is doorgaans een lastige periode voor Faber omdat het schilderwerk dan grotendeels stil ligt. Tijdelijke contractanten zitten vaak van december tot en met februari in de WW, met sollicitatieplicht. Aangezien de vraag naar schilders groot is, liggen concurrenten op de loer om – eenmaal lente – goede vakkrachten als eerste een contract aan te bieden.

Zekerheid

De Roon ziet de Wab als uitkomst. ‘Het mes snijdt niet aan twee, maar aan drie kanten’, liet hij eerder al optekenen in Het Financieele Dagblad (FD). ‘De vakman krijgt zekerheid van werk en inkomen, de opdrachtgever is blij want die krijgt dezelfde vakman na de winter terug.’ Bovendien houdt Faber zijn vakmensen in vaste dienst, wat betekent dat de detacheerder minder WW-premie hoeft te betalen.

Schilders leren in twee weken tijd vaardigheden als buizen buigen en radiatoren, wasbakken en toiletten ophangen. Deels theoretisch, maar vooral praktisch. ‘Verbazingwekkend hoeveel je in zo’n korte periode kunt leren’, constateert De Roon.

Een probleem was er in aanvang ook, aangezien een beginnend installateur minder verdient dan een ervaren schilder. Daarop is een deal gesloten. De Roon in het FD: ‘Schilders gaan er niet op achteruit en verdienen ’s winters evenveel als in de zomer. Het is een investering: volgend jaar zijn ze alweer een stuk ervarener.’

In Eisma’s Schildersblad nummer 11-2019 stond een uitgebreid interview met de firma Faber over het omscholingsproject.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Video | Schilderen doet Oekraïense vluchtelingen goed

OnderhoudNL en UWV leiden samen zij-instromers op

Winterwerkloosheid schilders daalt structureel

Faber begint Vakschool voor zij-instromers

Banenplan moet duizenden schilders opleveren


Naar archief >