Blog

Ik hoor het zo vaak van klanten. Voornamelijk particuliere klanten. Wat is verf toch duur. Dat is natuurlijk niet zo, maar het gevoel is er wel altijd. De klant vergelijkt de verf vaak met de prijzen in de bouwmarkt, of nog erger, de Action. Op het stuntpallet staat een 10 liter emmer latex (nou ja, latex…) van 19,95! En op mijn factuur staat een emmer van 90 euro. En dat is dan nog ex-BTW. Dat verschil is vaak niet te behappen voor een klant. Natuurlijk kan ik het uitleggen: kwaliteit, rendement, duurzaamheid. Maar het voelt alsof je je altijd moet verdedigen. En dat is niet fijn. 
Buitenwerk

Over lakverf voor buiten hoor ik het veel minder. Nu kan je al met een paar liter verf (rond de 50 euro per liter) een hele buitenboel doen en is het aandeel materiaal op de factuur vaak een lager percentage. Tijd is dan een veel grotere kostenpost waar meestal weinig discussie over is. De mensen hebben je immers bezig gezien. Owjee… Houtrot! Daar steekt het “duur” fenomeen de kop weer op. Met enkele volwassen houtrotreparaties zit je al snel aan een hogere post dan voor de materiaalkosten van verf. Dus ook bij buitenwerk moet je je soms verdedigen.

Vreemd

Toch vind ik het vreemd. Een klant laat voor enkele duizenden euro’s wanden plaatsen in zijn woning. Betaalt zonder mokken veel geld voor het hout, gips en isolatiemateriaal. Maar als dan de schilder komt is die emmer muurverf te duur! Terwijl de verf precies is wat de klant uiteindelijk te zien krijgt. De finishing touch. Dus dat zou eigenlijk het duurste mogen zijn. Want het moet wel mooi blijven, liefst ook nog schrobbaar en mat zijn. Dat gaat echt niet lukken met dat goedkope sausje van de Action. 

Verf
Muurverf
Prijs

Door het aanbieden van emmers muurverf van dubieuze kwaliteit tegen absurd lage prijzen door prijsstunters als Action vertroebelt de waarde van goede muurverf voor de consument. Een emmer verf is voor de klant vaak gewoon een emmer verf. Ook de bouwmarkten kunnen er wat van. Hoewel die ook veel duurdere emmers op de planken hebben staan, is er altijd wel een budgetemmer te vinden. Meestal op een prominente plek. Aan ons, vakmannen, blijft dus de taak om uit te leggen waarom wij andere keuzes maken en die budget emmers lekker laten staan.

Over Richard Hoogstraten

Richard Hoogstraten (1971) heeft na de schildersopleiding van het Nimeto diverse functies binnen de schildersbranche bekleed. Van medewerker van een verfgrossier tot verftechnisch adviseur en van voorman in een schildersbedrijf tot houtrotinstructeur. Ook heeft hij zes jaar een eigen schildersbedrijf gehad. Na wat omzwervingen begon hij in 2013 opnieuw een schildersbedrijf, dat kiest voor milieubewust schilderen. In zijn blogs gaat hij in op de (on) mogelijkheden van duurzaam schilderen.

Bekijk alle berichten van Richard Hoogstraten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.