Ga naar hoofdinhoud

Wat is verf toch duur


Ik hoor het zo vaak van klanten. Voornamelijk particuliere klanten. Wat is verf toch duur. Dat is natuurlijk niet zo, maar het gevoel is er wel altijd. De klant vergelijkt de verf vaak met de prijzen in de bouwmarkt, of nog erger, de Action. Op het stuntpallet staat een 10 liter emmer latex (nou ja, latex…) van 19,95! En op mijn factuur staat een emmer van 90 euro. En dat is dan nog ex-BTW. Dat verschil is vaak niet te behappen voor een klant. Natuurlijk kan ik het uitleggen: kwaliteit, rendement, duurzaamheid. Maar het voelt alsof je je altijd moet verdedigen. En dat is niet fijn. 
Buitenwerk

Over lakverf voor buiten hoor ik het veel minder. Nu kan je al met een paar liter verf (rond de 50 euro per liter) een hele buitenboel doen en is het aandeel materiaal op de factuur vaak een lager percentage. Tijd is dan een veel grotere kostenpost waar meestal weinig discussie over is. De mensen hebben je immers bezig gezien. Owjee… Houtrot! Daar steekt het “duur” fenomeen de kop weer op. Met enkele volwassen houtrotreparaties zit je al snel aan een hogere post dan voor de materiaalkosten van verf. Dus ook bij buitenwerk moet je je soms verdedigen.

Vreemd

Toch vind ik het vreemd. Een klant laat voor enkele duizenden euro’s wanden plaatsen in zijn woning. Betaalt zonder mokken veel geld voor het hout, gips en isolatiemateriaal. Maar als dan de schilder komt is die emmer muurverf te duur! Terwijl de verf precies is wat de klant uiteindelijk te zien krijgt. De finishing touch. Dus dat zou eigenlijk het duurste mogen zijn. Want het moet wel mooi blijven, liefst ook nog schrobbaar en mat zijn. Dat gaat echt niet lukken met dat goedkope sausje van de Action. 

Verf
Muurverf
Prijs

Door het aanbieden van emmers muurverf van dubieuze kwaliteit tegen absurd lage prijzen door prijsstunters als Action vertroebelt de waarde van goede muurverf voor de consument. Een emmer verf is voor de klant vaak gewoon een emmer verf. Ook de bouwmarkten kunnen er wat van. Hoewel die ook veel duurdere emmers op de planken hebben staan, is er altijd wel een budgetemmer te vinden. Meestal op een prominente plek. Aan ons, vakmannen, blijft dus de taak om uit te leggen waarom wij andere keuzes maken en die budget emmers lekker laten staan.

6 reacties op “Wat is verf toch duur

  • Eric

    Hier een klant. Ik ken het gevoel. Hoewel wij inmiddels toch ‘om’ zijn en nu een goed kwaliteit hebben besteld, vind ik de verschillen toch niet uit te leggen. natuurlijk…. een emmer prut voor een tientje of betalen voor kwailteit en 40 euro uitgeven… ja, dat snap ik nog wel. Maar een prijs die gewoon 15 keer over de kop gaat als je écht duur gaat? Zelfs voor een klant die bereid is te betalen voor kwaliteit blijft dat zuur.

  • Mark

    Tja ik heb het plafond in de douche gedaan met alkyd verf van de Action. Het zit nog altijd perfect terwijl de douche nieteens afzuiging heeft en het dus altijd lang vochtig is. Ook heb ik nooit de verwarming aan in de douche.

    De kwaliteit is dus echt niet verkeerd. Maar in dit geval deed ik het zelf en maakt de tijd van een extra laag niet uit.

  • Bastiaan

    Totaal geleuter dit. Dure verf is geheel onhandig, verf is überhaupt trendgevoelig. En altijd maar wit is simpel…even bijwitten en klaar. Emmers van 10 liter voor 90 Euro is crimineel en gaat helemaal nergens over. Ik schilder al met alle soorten muurverf sinds ik een kwast kan vasthouden en rechte lijnen trekken. En je hebt groot gelijk dat je dit niet eens wil uitleggen aan klanten. Dit is een probleem van de perfectionist. Je schildert geen enkele ruimte, voor langer dan 5 jaar. Dus ga je gang,…lever ze maar die crimineel geprijsde verf vermeerderd met het BTW tarief. Ga vooral je gang, wees wel eerlijk dat je een oplichter bent. Die verf van de Action houdt ook die 5 jaar uit. En dat vlekken poetsen op wanden, doet echt helemaal niemand behalve jij waarschijnlijk. Ik ben het zoals je merkt dus ook totaal niet eens met dit gebrabbel.

  • John

    Snap er niets van. Heb vanmiddag hier in Tsjechië, een blik 2.5 liter verf gekocht (merk Sigma) voor 39 EUR en dezelfde verf, zelfde kleur, zelfde blik, kost in NL: EUR 109. Krankzinnig.

    1. Bas

      Ik heb vergelijkbare ervaringen vergeleken met verf prijzen in de VS. De vraag moet misschien zijn “waarom is verf zo duur in Nederland?”.

  • Jan

    Verf is wel degelijk duur, en niet zo’n beetje ook!
    Ik kon me herinneren in 1975 een blik van 750 ml hoogglanslak te kopen voor omgerekend 3,50 €. Nu betaal ik daar 35€ of meer voor.
    Volgens het CBS is het leven sinds 1975 224% duurder geworden. De verf is echter 1000% duurder geworden!! En ook al zit ik er misschien wat naast: 800% is nog steeds idioot veel qua prijsstijging.
    De benzine kostte bv in 1975 ca. een halve euro. Nu wat minder dan 5 maal zoveel. Maar de verf steeg dus nog veel harder in prijs.
    En natuurlijk proberen de schilders dat te bagetelliseren.
    Dus heren schilders, jullie hoeven niks t verdedigen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Havisten stromen vaker door naar het mbo

Gigantische kinderboekenkast op Haagse muur

Campagne tegen kwast spoelen onder de kraan

West knapt zuidelijk seinwezen op

Lage-inkomensvoordeel voor werkgevers vervalt


Naar archief >