Wat is nu eigenlijk een kleurspecialist? • SchildersVAK.nl Ga naar hoofdinhoud

Wat is nu eigenlijk een kleurspecialist?


Kleurspecialisatie heb je in veel vormen. Technisch zoals bijvoorbeeld de pigmentering van verf en dergelijke. Beeldend zoals voor gebouwen. En als je op kleuradvies gaat googelen zie je dat veruit de meeste zich gespecialiseerd hebben in kleding, imago styling en make up. Tot nu toe gaat het goed.

Kleurspecialisatie heb je in veel vormen. Technisch zoals bijvoorbeeld de pigmentering van verf en dergelijke. Beeldend zoals voor gebouwen. En als je op kleuradvies gaat googelen zie je dat veruit de meeste zich gespecialiseerd hebben in kleding, imago styling en make up.

Zolang eenieder zijn eigen specialisme beoefend komen we samen een heel eind. Maar soms willen mensen hun werkgebied wel uitbreiden en doen nog een extra cursus. Ze zijn dan allround en kunnen meerdere disciplines beoefenen. Denken ze.

Je zou denken kleur is toch kleur nou en!

Kleur is inderdaad kleur. Een eigenschap van het oppervlak om een bepaald deel van het opvallende licht terug te kaatsen. Echter make up kun je iedere dag verwijderen. Kleding kun je van dag tot dag wisselen en naar gelang de situatie zich voordoet aanpassen aan de gelegenheid. Bij een gebouw heb je echter maar gemiddeld eens in de twintig jaar een kleurwijziging. Ergo, het kleurontwerp voor een gebouw moet zich voegen bij de architectuur en het materiaal van de gevel. Dus trend is ondergeschikt aan stijl.

Mijn onderzoek.

Uit mijn onderzoek blijkt dat 80% van de mensen rustige kleuren prevaleren als men hier gedurende lange tijd mee geconfronteerd wordt. En twintig jaar is beste wel heel lang.

Het studentenhuis aan de leliestraat te Zwolle.

Hier is weliswaar gekozen voor een in principe harmonisch kleurstelling, maar verder lijkt het meer op make up die je liever weer snel wil veranderen. De kleur geel is te dominant, teveel en te willekeurig aangebracht. Het blauw geeft de indruk van babyblauw. Een tint die op zich staat als je dit bekijkt tegen het robuuste stoere beton van de rest van de gevel. Bovendien is de kwantiteitsverhouding tussen de kleuren niet optimaal te noemen. Ik wil hier geen mening geven over de kwaliteit van de architectuur, maar het wordt er door deze kleurstelling niet beter van, eerder het tegendeel.

“De kleuradviseur”.

De ontwerper van dit complex is gespecialiseerd in kleding en make up. Heeft daarnaast nog een basiscursus gedaan voor in- en exterieur. Gezien het resultaat op de studentenflat denk ik dat ze zich beter op haar eerste discipline kan werpen. Gebouwen zijn niet geschikt voor make up.


Deel via:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Korf viert kwart eeuw Brillux

Vervroegd pensioen mogelijk in afbouw

Kennisdag over ontwerpen en bouwen met glas

Verfindustrie betreurt EU-besluit TiO2

SchildersVAKTV | Schilders komen recordwinter prima door


Naar archief >