Blog

Recycle verf

1

Onder de noemer “afval is grondstof” zijn enkele fabrikanten begonnen met het verwerken van afgedankte resten acrylaat muurverf (latex). Op zich is dit een goed initiatief maar er zijn enkele redenen waarom ik er toch niet mee zal werken.

 

Canadees voorbeeld
In Canada is er met flinke ondersteuning van de Canadese overheid een aantal merken recycle paint op de markt. Deze fabrikanten ontwikkelden een techniek om ingezamelde restanten muurverf op te waarderen tot kwalitatief goede “nieuwe” muurverf. Enkele Nederlandse spelers vinden dit een goed idee en zijn met vergelijkbare initiatieven gekomen.

Merken
De bekendste fabrikant is Ursa Paint die onder de noemer Evert Koning EVA een muurverf aanbied die voor 98 procent bestaat uit restanten verf. EVA staat hier dan ook voor Einde Van Afval. Twee ander merken zijn Eco Paints en Boomerang. Deze fabrikanten werken samen met afvalinzamelaars die restanten latex muurverf innemen, sorteren en leveren aan deze merken. In de fabriek worden deze restanten dan samengevoegd en met wat kleine toevoegen opgewaardeerd tot nieuwe muurverf. Uiteraard kan deze nooit helemaal wit zijn maar RAL 9010 is goed haalbaar.

Recycling?
Het eerste wat mij opvalt bij deze verven is dat het woord recycling veel gebruikt wordt. Dat is natuurlijk onzin. Deze verven zijn niet te recyclen, want eenmaal op de muur kan je er niets meer mee. Je krijgt het nooit meer vloeibaar in de pot. Hiermee is het soms gebruikte Cradle-to-Cradle in dit geval een loze kreet geworden.

Het gaat hierbij om hergebruik van afgedankte restverf. De milieuwinst zit dan ook in minder gebruik van fossiele grondstoffen en het voorkomen van verbranding van gereed product. Daar zit zeker winst in. Deze vorm van hergebruik is een goed idee maar om het nu meteen duurzaam, recycle, eco en milieuvriendelijk te noemen gaat mij veel te ver.

Gewoon latex
Ik heb alle drie de merken geprobeerd en deze voldeden prima. De verwerking en eindresultaat zijn zoals je van een middenklasse muurverf mag verwachten. Ook de prijs is best aantrekkelijk. Met twee lagen over nieuw glasvezelbehang had ik een mooie, strakke wand. Nadeel vond ik bij twee merken de sterke, vervelende geur. Deze was sterker dan bij de gemiddelde nieuwe latex muurverf. Bij een van de merken was de kleur wel erg geel, richting RAL 1013, de andere twee ongeveer RAL 9010.

Conclusie
Deze verven zijn zeker niet duurzaam of milieuvriendelijk. Hoewel ze daar wel vol op inzetten. Het blijven chemische plastics. Ik zal ze om die reden ook niet toepassen binnen mijn bedrijf. Wel ben ik van mening dat een emmer hergebruikte verf een nieuw geproduceerde emmer voorkomt. Scheelt aanzienlijk in verbruik van fossiele grondstoffen. En dat is winst. Ook het weggooien (verbranden) van materiaal dat nog goed te gebruiken is, is zonde. Mocht je aan de slag gaan met latex muurverf, overweeg dan deze producten eens. Er is al afval genoeg.

Over Richard Hoogstraten

Richard is al meer dan 15 jaar ondernemend in de schildersbranche. Kwam in 1994 als vakschilder van het Nimeto. Heeft ervaring als schilder, houtrot-instucteur, (verf)technisch adviseur, projectleider. Sinds 2013 is duurzaamheid het speerpunt geworden. Als ambassadeur voor milieuvriendelijk schilderen onderzoek Richard de praktische kant van duurzaamheid voor schildersbedrijven. Onder Blauw Vlas adviseert, schrijft en fotografeert hij er op los. Hiermee helpt hij collega schilders, groot en klein, gezonder en minder milieubelastend te werken. Helpt hij opdrachtgevers bij de het maken van de juiste, duurzame keuzes. En verzorgt de Richard fotografie van schilderwerk voor publicaties, social media en print.

Bekijk alle berichten van Richard Hoogstraten

1 reactie op “Recycle verf

  1. Pieter schreef:

    ik weet er het fijne niet van maar klinkt als een PR-stunt van verffabrikanten. Alsof het bij de transport van en herproductie geen energie wordt gebruikt. Men gooit er een ‘keurmerk’ op en hoppa het is weer te verkopen. Maar goed, misschien ben ik een beetje cinisch…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.