Ga naar hoofdinhoud

Nog even lyrisch zijn


Nee, alhoewel er boven de ingang van het wat vreemd-vervallen museum een banier hing en hoewel de expositie was ingericht in een prachtig opgeknapte binnenplaats onder een glazen koepel, toch gaf de 17e Salon voor decoratieschilderwerk niet de indruk groots van opzet te zijn. Wel liepen de professionele cameraploegen er af en aan (waar mijn handgemaakte filmimpressietje dus slecht bij af zal steken). Dus de publiciteit was wel behoorlijk voor elkaar.

Ik ben dus inderdaad voor u op en neer gescheurd naar Hamburg (wat me tegenviel, waar is de tijd dat je overal 200 kon rijden bij de oosterburen?). Om te kijken of die Salon, dat decorateursfeestje, wat voorstelt. Dat is het geval.

Koninklijk

Maar wát een kennis en kunde liep elkaar daar drie dagen lang te inspireren! Ik wed dat u zoveel prachtig, geïnspireerd decoratieschilderwerk nog nooit bij elkaar hebt gezien. (Of u moet, net als ik, tot het selecte gezelschap behoren dat de Koninklijke wachtkamers op Station Hollands Spoor heeft mogen bezichtigen, da’s ook overdonderend).

Gehoute steiger

Ik moet wel zeggen dat sommige ‘decoratieschilderingen’ eigenlijk helemaal geen decoratie meer zijn, of u moet een schilderij ook als een decoratieschildering willen zien. Er zaten gekke mengvormen tussen: een ‘gewoon’ schilderij, maar dan met een steiger er op die kunstig was gehout, of een schildering waarvan alleen de lijst een tromp l’oeil was. Het was van verbazing in verbazing lopen, en daarmee kreeg het tóch nog iets van een ‘freakshow’ of een ambachtsmarkt.

Minstens twintig

Museale expositie vraagt om aandacht van de kijker, het dwingen van de blik, concentratie opleggen, nuances zien. Wil je de decoratieschilderkunst echt op de kaart zetten, dan zou je een exposite, of, vooruit een dubbelexpositie moeten inrichten: minstens een werk of twintig van één kunstenaar en dan nog eens zoveel van een ander. En dan in het Van Abbe, bijvoorbeeld, of in een ander bekend museum: Marmerkunst van de gerenommeerde kunstnaar Nijsse met daarnaast het ‘wild decoreren’ van de experimentele jonge hond Barre Verkerke, bijvoorbeeld. Het zou me wat zijn…

zie hier mijn filmimpressie

2 reacties op “Nog even lyrisch zijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Brillux opent vestiging in Amsterdam

Inschrijving Nationale SchildersVakprijs van start

Britse verffederatie pakt ‘groene praatjes’ aan

Bol-stagiairs krijgen vaak niet betaald

SintLucas krijgt half miljoen voor CTL


Naar archief >