Ga naar hoofdinhoud

Klepraam


Ieder vak heeft zo zijn mindere klusjes. Ook het schildersvak. Vaak denken mensen dat we schuren heel vervelend vinden maar ik geloof niet dat er veel schilders zijn die en grondige hekel hebben aan schuren. Zeker omdat het zo’n wezenlijk onderdeel van ons vak is. En vaak nogal bepalend voor het eindresultaat. Nee, wat ik echt vervelend vind om te schilderen is een groot klepraam.

En laat er nou een jaren 90 wijk in Meppel zijn waar de architecten helemaal gek van klepramen waren. Zo’n beetje elk huis heeft er wel een, maar vaak meer. En dan ook nog van die grote, hardhouten ramen met dubbel glas. Loodzwaar. Die kleine klepraampjes, bovenlichtjes, zijn heel eenvoudig te schilderen. Maar voor die grote klepramen moet je toch echt wat meer moeite doen. En ik heb er nog steeds geen echt handige methode voor (tips welkom).

Risicovol schilderwerk

Om het raam volledig te schilderen moet je het altijd los maken. En dan speelt de zwaartekracht een enorme rol. Een los draairaam draai je zonder moeite open en kan je de omkanten heel eenvoudig schilderen, een klepraam wil altijd dichtvallen. Dus de rolstok ertussen. Maar als je dan op een ladder staat moet je de ladder verzetten om de zijkanten te schilderen. Wat is een draairaam dan toch simpel. En als je de sponning van het kozijn wil gaan schilderen zit die rolstok weer in de weg. Want die rust op het kozijn. Voorzichtig aan, want als je de rolstok per ongeluk aantikt loop je het risico om het hele raam in je nek te krijgen. En als je een beetje pech hebt met uitstaand uitzetijzer en al. En oh jee als je houtrotreparaties hebt in het kozijn. Dan moet het raam er eigenlijk helemaal uit. Hoewel je er makkelijk bij kan in het risico dat je de stok er tussen uit tikt levensgroot aanwezig met het elektrische gereedschap of door trillingen.

Schilderwerk

Nee, zo’n groot klepraam schilderen is niet het mooiste werk dat er is. En het kost ook gewoon meer tijd dan een draairaam. Daarom heb ik tegenwoordig een andere prijs voor grote klepramen dan voor draairaam. De zogenaamde grote klepraamtoeslag.

4 reacties op “Klepraam

  • Peter

    Koop een verstelbare bouwstempel / plafondsteun.

    De stempel is uitschuifbaar en daardoor kan je het klepraam altijd volledig openen ten opzichte van het kozijn.

    Als je op je ladder staat en je wilt aan de linker of rechterzijde werken van bijvoorbeeld het kozijn, dan kan je gemakkelijk de stempel verplaatsen van de ene hoek van het klepraam naar de andere hoek.

    Doordat de voet van de stempel vrij plat is en de steun in het midden van de voetsteun zit, kan je altijd gemakkelijk de liggende delen van een kozijn schilderen.

    Hopelijk heb je iets aan deze tip!

    1. Hoi Peter,

      Klinkt als een goed idee. Volgend jaar zitten er vast wat klepramen bij in het buiten werk en ga ik het zo proberen!

      Dank,

      Richard

  • Met een rolsteiger kan je heel makkelijk een horizontale schoor er tussen leggen waar je het raam op laat rusten. Zo kan je bij alle kanten en je staat er nog eens goed voor ook.

  • Ja, dat is ook een goede.
    Bij deze situatie zat er een irritante uitbouw van een halve meter op de bg en was een steiger onhandig. Bij gebruik van een steiger zal ik het proberen.

    Mvg,

    Richard

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Video | Schilderen doet Oekraïense vluchtelingen goed

John Frostbrug geschilderd, Waalbrug in de wacht

West BV schildert brug tijdens Pasen

Video | Schilder met één hand wil leermeester zijn

Video | Kraantje schilderen geeft mijnwerkersgevoel


Naar archief >