Ga naar hoofdinhoud

Inclusiviteit


Om het personeelstekort bij schildersbedrijven terug te dringen, moeten zij hun deuren openzetten voor zij-instromers en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Sommige ondernemingen lopen daar nog niet zo warm voor, maar juist door in inclusiviteit te investeren krijgen ze hier vaak een loyale werknemer voor terug met een langdurig dienstverband.

Vonhof in Nijkerk

Dat hield spreker Jacco Vonhof, voorzitter van MKB-Nederland, de aanwezigen tijdens Masters of Maintenance op 2 november voor. Hij sprak uit eigen ervaring, want ook in zijn schoonmaakbedrijf plukt hij hier de vruchten van.

Vonhof noemde ook mensen met een vluchtachtergrond als een ideale doelgroep om personeel te werven. Op dat vlak staan de ontwikkelingen niet stil. Er worden inmiddels diverse initiatieven ontplooid.

Zo leidt bijvoorbeeld de ToekomstGroep enkele statushouders op tot (assistent) glaszetter en in Stadskanaal worden Oekraiëners in een leerproject geschoold tot schilder. Nieuw is ook het online banenplatform www.refugeework.nl, dat begin november werd gelanceerd door koningin Máxima.

Dit platform koppelt werkzoekenden met een vluchtachtergrond aan werkgevers. Initiatiefnemers zijn VluchtelingenWerk Nederland en Start Foundation (organisatie voor maatschappelijk werk) in samenwerking met SparkOptimus (management-consultant).

Aanleiding voor het ontwikkelen van RefugeeWork is de uitdaging voor statushouders om deel te kunnen nemen aan het arbeidsproces, de komst van grote groepen vluchtelingen uit Oekraïne waarvan een deel ook op zoek is naar werk én de krapte op de arbeidsmarkt.

Werkgevers en werkzoekenden vinden elkaar via het platform dat informatie biedt in elf talen. Naast het vacatureaanbod is er ook informatie te vinden over wettelijke regelingen voor werkgevers en onderwerpen als cultuurverschillen.

Sinds de start van de pilotfase in juli hebben zich al 1.450 werkzoekenden en ruim 100 bedrijven zich ingeschreven. Gemeenten kunnen het platform gebruiken als ondersteuning bij het begeleiden van werkzoekenden met een vluchtachtergrond naar werk.

Platform RefugeeWork wordt ondersteund door het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. ik vind het een prima initiatief, waar ook onze sector veel aan kan hebben in deze tijd van personeelsschaarste.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


TNO onderzoekt impact van zwart geschilderde wiek

Publieksprijs NSVP stevent af op fotofinish

FD Gazelle Award voor Mavro International

Marlies van Wijhe gaat de VVVF voorzitten

Kors viert jubileum met open dag


Naar archief >