Het meewerk-idee • SchildersVAK.nl Ga naar hoofdinhoud

Het meewerk-idee


Sommige schilders moeten er niet aan denken, andere doen er niet moeilijk over: opdrachtgevers die zelf een handje meehelpen bij het schilderen. Iets voor mensen met een klein budget, maar ook voor thuiswerkers en thuisvakantievierders.

Je moet werken op hoogte niet vervelend vinden want daar zal het vaak op neer komen: opdrachtgever doet het werk op de begane grond, jij op de steiger. En ja: geef een man een vis en hij heeft een dag te eten, leer hem vissen en hij heeft altijd te eten: leer mensen schilderen en ze hebben je nooit meer nodig. Dat is een gedachte.

Ik weet dat er schilders zijn die gruwen bij de gedachte: een amateur die meewerkt en dan is die amateur ook nog eens degene die gaat betalen. En dus dat het moeilijke werk voor jou is en je dus niet verdient aan de plaatsen waar je meters kunt maken en je uurprijs zakt.

Maar… ik probeer momenteel ook een schilder te krijgen voor mijn woning. Volgende week lukt de afspraak, in september 2021 heeft hij tijd. Ik heb niet de illusie dat de collega’s in de buurt het minder druk hebben. Je hebt x aantal uren in een dag, een klus kost y-uren… dan kun je dus doorplannen tot het volgende decennium.


Dus… moeten er meer mensen meer uren maken. Iets wat ze bij de verfabrikanten al langer roepen: er moeten meer kwasten komen. Het onderwijs doet zijn best, de zij-instromers doen hun best, maar het is nóg niet voldoende. Waarom zou je dan niet de arbeidskracht gebruiken van de opdrachtgevers? Sommigen van hen willen misschien zelf ook lakken, maar anderen kun je het voorbereidende werk laten doen: schuren, wassen, afplakken, gronden eventueel. Hoef jij je adresjes alleen nog maar af voor het lakwerk, dat klinkt al relaxter, toch?

Er zijn wel eens initiatieven geweest op dit gebied, voornamelijk met een budget-insteek: ik herinner me een schilder die dan een dag of zo meewerkte, het materiaal en het materieel regelde en de rest aan de bewoners overliet. Dat scheelt in tijd en dus kosten.


Maar je kunt het ook anders zien: juist voor de mensen die het niet om het geld doen. Maar wel een groot deel van de werkweek thuis zitten en in de weekeinden en dan ook nog eens in de komende, lange vakantie. Die willen gráág wat zinvols doen. Lekker met je lijf bezig, het meditatieve van de zingende rotex, het spirituele van het vernetten van de polymeren, je zou er bijna een welness-training van maken met bijbehorende prijzen…

Ik draaf door, ik weet het. Maar ik weet zeker dat er een markt zit. Met als extra bonus een gestegen respect voor het werk van de schilder. Wat wil je nog meer?


Deel via:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Teams vallen uit: unieke kans op 1000 euro (oproep)

AkzoNobel breidt uit in Noord-Italië

WSB nu ook ‘SBB erkend leerbedrijf’

RLT Z brengt kwastenkoker Van Dam’s in beeld

Finalisten Beste Leerbedrijf én Leermeester bekend


Naar archief >