Ga naar hoofdinhoud

Gaat u ook zo graag naar het buitenland voor uw vakantie?


Kleur in de buitenwijken.

Mooi weer en even weg uit dit soms zo regenachtige landje. Nieuwe steden bezoeken in het zuiden van Europa. Zelf was ik laatst in Lissabon. Prachtige oude binnenstad die bekend staat om zijn vele kleurrijke betegelde gevels. De buitenwijken zijn zoals in de meeste steden ietsje minder. Hier zien we zoals bijna overal veel flats, soms kleurrijk, maar vaker niet. Bij een van de overigens prachtige uitzichten over de stad doemde zowaar een moderne zwarte kolos op. Een echte horizonvervuiler. Als modern synoniem voor zwart schijnt te zijn, dan heb ik hier helemaal niks mee.

Toch is het vreemd dat we in de buitenwijken vaak weinig kleur zien. Zelf ben ik altijd wel benieuwd hoe veruit de meeste mensen wonen in zo’n stad. Dus in mijn programma staat altijd wel een dagje buitenwijken. Maar vaak is dit nog heel troosteloos. De centra zijn decoratief, kleurrijk en een genot om naar te kijken. Hier worden we blij van. Dit is waar de toerist voor komt. Dit is waar mensen van genieten en niet alleen de toerist. De autochtone bevolking in de buitenwijken kan ook wel wat kleur in hun leven gebruiken zou je denken.

Langzaam gaat het veranderen.

Weet u nog dat de Berlijnse muur viel op 9 november 1989. Oost Berlijn kennen wij als grauw met veel grijze flatgebouwen. Nu kunnen wij er daar nog genoeg van vinden, maar kwam wel meer kleur. Een van de eerste dingen die er in het Oostblok veranderde was kleur. Midden jaren 90 was ik in Tsjechisch Slowakije. Wat je er zag was veel kleur. Kleur is het goedkoopste manier om sfeer aan onze omgeving te geven. Overal zag je kleurrijke transformaties. Soms heel traditioneel, maar ook gedurfd en zelfs brutaal kleurgebruik. Kleur geeft ook letterlijk kleur aan je leven.

Ook in Bulgarije.

Starra Zagora, een stad in het midden van Bulgarije doet de laatste jaren heel veel met kleur. Ook in de nieuwe buitenwijken. Je ziet hier roze naast bijna fluor geel en groen. Hier komt geen kleurspecialist aan te pas. Van kleurregie hebben ze nog nooit gehoord en zo te zien doe iedereen gewoon wat hij mooi vindt. Ook hier verdwijnt het grijs uit de binnenstad en wordt deze steeds kleurrijker. Wat ze hier in ieder geval wel hebben begrepen is dat kleur ons een fijn gevoel geeft. Dat een kleurrijke omgeving een positieve invloed heeft op ons welbevinden.

Nederland.

En wat zien we hier. Ongeveer twee maanden geleden las ik een artikel in de krant dat als je hier hip en modern wilt zijn je je zakenpand zwart moet schilderen. En laatst toen ik met mijn fotograaf op pad was om projecten te fotograferen hebben we zelfs zwarte flatgebouwen gezien. Ik was toen nog in de veronderstelling dat er alleen maar zwarte kantoorgebouwen waren, maar dat had ik dus goed mis. Ik dacht dat het enige zwarte woongebouw de zwarte madonna van Weeber aan de Turfmarkt in Den Haag was. Dit werd gelukkig in 2007 afgebroken. Hier moesten in plaats van woningen nieuwe ministeries komen. Weeber had tijdens een ritje in de trein bedacht dat het gebouw zwart moest worden. Weet hij veel, want hij woonde er natuurlijk zelf niet.

Karwei.

Heeft u onlangs de nieuwste tv reclame van de Karwei gezien? Moet u toch eens op letten. Een van de laatste beelden is een gezin aan tafel. Gezellig aangelicht, maar de kamer waar ze in verblijven is in mijn optiek geen huiskamer maar meer een graftombe. Word je niet blij van. Terwijl dit toch het enige criterium zou moeten zijn.

De toekomst.

Als we Adjiedj Bakas, een zeer bekende trendwatcher in Nederland en enkele van zijn collega’s mogen geloven dan gaan we gewoon terug naar de jaren vijftig. Krijgen we een gigantische inflatie en betalen straks € 200,-  voor een half brood. Niet echt iets om naar uit te kijken. Nu maar hopen dat ze het mis hebben. Maar ja, hoever zitten ze er naast? Of niet! Nu vraagt u zich wellicht af wat dit met kleur te maken heeft. Nu dit niets, maar als je dan ook nog in een zwarte flat woont of zwart pand werkt. Oftewel een deprimerend uitzicht hebt dan wel. Dan kunnen we waarschijnlijk ook niet meer op vakantie naar al die mooie kleurrijke steden in het buitenland. Dan moeten we het doen met wat we hier hebben. Een beetje meer kleur zou dan toch wel erg fijn zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Sjors Krikken gaat voor persoonlijk contact

Exoskelet voor schilders behoeft verdere doorontwikkeling

Nederland pleit voor EU-regels duurzame chemische industrie

30 miljoen subsidie voor emissievrije bedrijfsauto’s

Onderzoek werpt nieuw licht op ‘watergedragen’


Naar archief >