Ga naar hoofdinhoud

Broodroof?


Bij mij in de wijk worden weer een hoop huizen geschilderd aan de buitenzijde. Nu is er een project dat mij opvalt. Ik zal het toelichten.

Broodroof?

Deze foto is slechts ter illustratie en heeft niets met dit blog te maken.

Er is een vaste steiger geplaatst door een gekend steigerbedrijf hier uit de buurt. Er lopen iedere werkdag steevast één of twee schilders rond en ze nemen geen halve maatregelen. Alle verf is verwijderd, houtrot aangepakt en ook binnen lijken ze na te lopen. Geen prutsers kortom.

Alleen werken ze nooit overdag maar altijd vanaf het einde van de middag. Ze worden afgezet door een busje van een lokaal bekend schildersbedrijf of komen met eigen vervoer. Ze zijn dus hoogstwaarschijnlijk schilders in loondienst die aan het beunen zijn. Bijbeunen dan welteverstaan, want beunhazen zijn het zeker niet. Of de directeur van het schildersbedrijf ervan af weet, is mij niet duidelijk.

De professionele aanpak levert mij een dilemma op. Er staat dus een nette steiger die de kans op ongevallen klein maakt. Ze gebruiken PBM’s bij de uitvoering en ook gewoon goed materiaal. Garantie zal tot aan de voordeur zijn, maar dat is het risico van de huiseigenaar. Dus: schilders blij, want die verdienen er mooi wat bij, eigenaar blij, want die houdt toch al gauw zo’n 30% in zijn zak. Alleen de fiscus is de dupe, zou je zeggen.

Maar toch knaagt er iets bij mij: in hoeverre zitten deze schilders hun zelfstandige collega’s dwars? Leveren deze beunen niet een bijdrage aan de prijzendruk die een deel van de ondernemers nog steeds voelt?

Ik ben benieuwd naar jullie mening! Is dit nu broodroof of niet?

7 reacties op “Broodroof?

  • Beste Alger, het valt mij op hoe gemakkelijk je conclusies trekt zonder eerst een kort onderzoekje te doen. Had een van de schilders aangesproken met de vraag of ze ook iets voor jou huis kunnen betekenen dan had je waarschijnlijk alle informatie gekregen waar je nu je lezers om vraagt.

    ZZP’ers hebben sterk wisselende opdrachtgevers en de grotere opdrachtgevers willen of moeten hen ook te vriend houden door hen van sommige bedrijfsmiddelen c.q. mogelijkheden gebruik te laten maken.

    Waarom suggereer je dat hun werkwijze geen legale werksituatie kan zijn? Omdat ze na de ene klus nog een andere opdrachtgever bedienen?

    ZZP’ers zijn ook slimme ondernemers. De grote opdrachtgevers zijn er in hun beleving voor de hypotheek en de anderen voor de financiële armslag.

    Je hebt zelf geconstateerd dat de Arbo wetgeving op zich al wordt nageleefd en dan lijkt de conclusie dat je hier met een bonafide organisatievorm te maken hebt eerder gerechtvaardigd.

    Kun je je voorstellen dat deze jongens niet graag meer in vaste loondienst willen werken?

  • Raymond

    Beste Alger,
    Had je liever schilders op slippers en trainingsbroeken gehad? Blijkbaar twee hardwerkende schilders die ongeacht hoe en wat volgens de regels werken. Hard werken.
    Sorry hoor, maar garantie tot aan de voordeur?!?! Hoezo? Heb je met de heren gesproken?

  • Beste Bas en Raymond,

    excuses voor mijn late reactie, ik had het al druk genoeg met de meningen op LinkedIn. Mocht je mee willen doen, in mijn ‘bio’ hierboven staat een link naar mijn profiel, waar je ook de bijdrage kunt vinden.
    Om inhoudelijk even te reageren op jullie argumenten: ik heb het nagevraagd en het lijkt inderdaad een zwarte klus. Lijkt zeg ik met opzet omdat er nogal vaag over gedaan werd. Ik weet dan wel genoeg, maar jullie vinden dat waarschijnlijk nog steeds een te snelle conclusie.
    Dan nog even wat persoonlijke toelichting, alleen werkt om een of andere reden de ‘beantwoorden’ link onderaan jullie reacties niet. Dus dan maar zo:
    @Bas: grappig dat jij mij verwijt snelle conclusies te trekken en vervolgens een alternatief scenario schetst dat compleet gebaseerd is op aannames uit datzelfde stukje tekst. Het scenario dat jij schetst, met de ZZP-er die materiaal mag gebruiken van een schildersbedrijf, ken ik niet. In het geval hierboven is dat ook niet zo, want als je goed gelezen had, was duidelijk geworden dat de steiger, het materieel dus, bij een ‘gekend steigerbedrijf’ vandaan komt. Dus niet bij een schildersbedrijf.
    @Richard: nee, ik vind het goed dat ze dat zo doen. Je begrijpt me verkeerd. Mijn dilemma is het volgende: als op ‘zwarte’ klussen er compleet gewerkt wordt zoals op een nette, witte klus, levert dat dan geen prijsdruk op voor sommige ZZP-ers?
    En ja, ik heb dus inmiddels de opdrachtgever gesproken en lijk gelijk te hebben.

  • Even een snelle reactie en geen mening!

    Hoe ben je zelf begonnen

    En ben jij Roomser dan de Paus.

    1. Beste Gert-Jan,
      ik ben zeker niet Roomser dan de paus en ben zelf ook begonnen met kleine binnenklusjes. Mijn dilemma is: het is best een leuk project voor een ZZP-er, ik schat een week werk minstens. Ervaart zo’n ZZP-er geen prijsdruk door deze klusser?

  • marcel

    Laten we twee dingen even scheiden.
    Zwart werk is als je een uitkering geniet en vervolgens betaalde werkzaamheden gaat verrichten in de tijd dat je betaald wordt door een uitkeringsinstantie.
    Grijs werken is als je een betaalde baan hebt en loonbelasting betaald en in je vrije tijd er een klusje bij doet waar je voor betaalt krijgt.
    Denk wel dat je in die vrij tijd niet bij je gezin bent en dat de mensen waar je de klus voor doet meer vrije tijd over hebben om wel bij hun gezin te zijn en daar een x bedrag voor over hebben om het niet zelf te doen. Maar niet het geld hebben of willen uitgeven aan een regulier bedrijf.
    Ik zelf heb ook alle paden bewandelt. Van loondienst en zelfstandige en vindt dat er best geklust mag worden na je reguliere werk.
    Beter dat dan zwartwerken en geen sociale lasten betalen.
    Als de lonen in de bouw nu eens met 50% omhoog worden gegooid hoeft niemand meer bij te klussen.
    Gaat iedereen 50% meer betalen voor een zijn klus van een reguliere klus.
    Wordt er minder werk regulier uitbesteed.
    En kunnen de zwartwerkers overdag meer werk voor minder geld verrichten.
    Dus hou op over de mannen en vrouwen die hard werken overdag en hun vrije tijd in dienst stellen van anderen.
    Pak eerst het zwartwerken maar eens aan.

    1. Beste Marcel,
      dank voor je uitgebreide reactie. Ik ben ook niet tegen klussen. Mijn dilemma is het volgende:
      op deze klus wordt door de opdrachtgever alleen bespaard op het belastingdeel van de arbeid. Verder is het perfect geregeld door de aannnemende klusser. Maar dupeert hij op deze wijze niet een deel van zijn ZZP-collega’s die hierdoor prijsdruk ervaren?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Bol-stagiairs krijgen vaak niet betaald

SintLucas krijgt half miljoen voor trainingscentrum

AGC opent nieuwe lamineerlijn voor gelaagd glas

OnderhoudNL-voorzitter herbenoemd in Sociaal Economische Raad

Definitief: Stef Olimulder naar WK schilderen


Naar archief >