Ga naar hoofdinhoud

Monument geeft steeds meer geheimen prijs


Vele huisartsen hebben er gepraktiseerd en vele generaties hebben er de dokter bezocht. Enkele jaren geleden vertrok de laatste huisarts. Tijd voor een grondige opknapbeurt van het ‘doktershûs’ in het centrum van Stiens. Jan en Ferry Baatje van Baatje Schilders uit Oude Leije hebben er de handen vol aan.

Het voormalige huisartsenhuis schuin tegenover de Sint Vituskerk is voor veel bewoners van Stiens een begrip. Generaties lang bewoonden huisartsen de van 1838 daterende woning. Niet alleen de nieuwe eigenaren wilden het pand zoveel mogelijk in de oorspronkelijke stijl terugbrengen, ook monumentenzorg bewaakt de vorderingen van de restauratie.
De eerste contacten over de voorgenomen restauratie van het dokterhûs met Baatje Schilders dateren al van vorig jaar. In dit geval met architect Gerrit van der Meulen van De Poarte Architectuur in Stiens, tevens voorzitter van de afdeling Monumentenzorg Leeuwarderadeel, de gemeente waar het dorp Stiens deel van uitmaakt. De opdracht voor Baatje bestaat uit in eerste instantie het buitenschilderwerk.

De voorgevel van het ‘doktershûs’ is zo goed als klaar. De zware attieken (‘sneeuwhekken’) zijn teruggeplaatst De nieuwe belettering laat onmiskenbaar zien dat hier jarenlang een huisartsenpraktijk zetelde

Baatje Schilders

Baatje Schilders bestaat uit vader Jan Baatje en zoon Ferry Baatje. SchildersVakkrant spreekt met Ferry Baatje. ‘De verbouwing en de timmerwerken startten vorig jaar voor de bouwvak. Ook voor ons, met het kaal maken van kozijnen en deuren. Het kaal gemaakte hout van kozijnen, ramen, deurstijlen, dorpels en deuren hebben de Baatjes voorzien van een vullende grondverf van Sikkens, die ze daarna de gehele winter over lieten staan om het dit voorjaar verder af te werken. Baatje: ‘De grondverf hebben we eerst goed geschuurd. Alle oneffenheden hebben we met plamuur glad getrokken. Daarna hebben we met fijn schuurpapier geschuurd, korrel 320, naden gekit, en het daarna geheel in de voorlak gezet, met Rubbol EPS Thix, een thixotrope halfglanslak van Sikkens. Na licht handmatig schuren is het geheel afgelakt met Sikkens Rubbol XD. De architect bepaalde de laagdikte van de verschillende verflagen.’ De nieuwe bewoners bepaalden in samenspraak met de architect de kleuren en hielden zich daarbij zoveel als mogelijk aan de oorspronkelijke kleurstelling zoals die ooit was na de bouw in 1838. Een veel gebruikte kleur daarbij is Sikkens NO.15.10: monumentengroen, in dit geval voor ramen en deuren.

 

Hout in plaats van gietijzer

In het begin van de verbouwing, bij het strippen van het huis, zijn ook de twee stripijzeren schoorsteenbordbekroningen naar beneden gehaald. Uit oude gegevens bleken deze bekroningen oorspronkelijk niet uit gietijzer te maar uit hout te bestaan. Ze zijn op basis van de vroege foto’s in de timmerwerkplaats in de oude oorspronkelijke staat teruggebracht en nagemaakt en weer strak in de verf gezet.

 

Niet alleen houtwerk

Maar de twee Baatjes schilderden niet alleen hout. Ook de gietijzeren muur(sier)ankers zijn gestraald en in enkele lagen roestwerende Brantho Korrux gezet. Zo ook is ongeveer zes meter stalen hekwerk aan de voorzijde van het huis ontroest en van een metaalprimer, enkele lagen Brantho Korrux, voorlak en van een aflak voorzien waarbij enkele elementjes (dennenappels) zijn verguld met goudverf.

 

De handtekening van Baatje

Nieuw aan het pand is de belettering ‘1838 Doktershûs 1912’ op de gootlijst aan de voorzijde van het huis. Baatje: ‘De eigenaren hadden daarvoor zelf een ontwerp op de computer gemaakt. Mijn vader heeft het ontwerp overgenomen en de letters precies bemeten overgezet. Samen hebben we het, onzichtbaar voor de Stiense bevolking, aangebracht. Heel precies werk. Zie het ook als een soort handtekening van Baatje Schilders.’ De onthulling ervan, in juni van dit jaar, haalde de regionale krant, de Stienser Omroeper.

 

‘Sneeuwhekken’

De gootlijst waarop de tekst is aangebracht is wel geheel vernieuwd, want erachter zat ‘zwam’. Die schimmel wil je niet wanneer een huis geheel wordt gerestaureerd. Ook de attieken naast de dakkapel, dit zijn een soort van hekken die bedoeld zijn om het huis wat meer status te geven en oorspronkelijk bedoeld om het dak aan het oog te onttrekken, in de volksmond ‘sneeuwhekken’, zijn naar het oorspronkelijke ontwerp terug aangebracht. Baatje: ‘Dat zijn zware houten hekken waarin een gietijzeren rasterwerk zit. Die hebben we niet op hoogte hoeven schilderen maar voordat ze gemonteerd werden , op de grond.’

 

Opleidingsinitiatief

Van een geplande opleveringsdatum is niet echt sprake. Gaandeweg het project geeft het huis steeds nieuwe aandachtspunten prijs en vervolgens extra werkzaamheden.
De schilderwerkzaamheden aan de buitenzijde bevinden zich nu in een vergevorderd stadium. Het binnenschilderwerk kan pas in het najaar starten als de bouw- en timmerlieden het meeste grove werk achter de rug hebben. Ook dat werk is het schildersbedrijf gegund. Daarvoor schakelt Baatje straks ook enkele leerlingen in van SchildersCool Leeuwarden. De opdrachtgever kan zich wel vinden in dit opleidingsinitiatief.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Prinses Beatrix heropent gerestaureerde molen

Restauratie van zeldzame interieurs Bossche stadhuis

Nieuwe ambassadeur voor Open Monumentendag

Restauratieopgave rijksmonumenten kost 770 miljoen extra

De ‘Gouden Gids’ voor restauratoren vernieuwd


Naar archief >