Ga naar hoofdinhoud

Familie de Goede is besmet met het ‘schildervirus’


De familie De Goede uit Oudemirdum is besmet met het ‘schildervirus’. De broers Rudolf en Rein zijn beide zzp’er en pakken al jarenlang gezamenlijk schilderklussen op. Daarbij roepen ze vaak de hulp in van Timo, Stefan en Mathijs, drie zoons van Rein die voor hetzelfde beroep als hun vader hebben gekozen en eveneens zzp’er zijn. “We zijn in feite een familiebedrijf, maar iedereen is zelfstandig ondernemer. Door die flexibiliteit kunnen we telkens snel schakelen en hebben we geen werkgeversverplichtingen.”

V.l.n.r. Rudolf, Timo en Rein de Goede met op de achtergrond de vakantiebungalow in Langelille die door hen wordt geschilderd

Rudolf de Goede (50) begon ooit als schilder bij schildersbedrijf Kampen in Joure en maakte later de overstap naar Klaver Yachtpainting International uit Vollenhove, waar hij jachtschilder werd. “Mijn oudere broer Rein werkte destijds al als zzp’er en werd ook regelmatig ingehuurd door Klaver. Uiteindelijk besloot ik in 2001 ook voor het zelfstandig ondernemerschap te kiezen”, vertelt hij.

“Sindsdien opereren Rein en ik samen als zzp’ers onder de bedrijfsnaam De Goede Schilders. Meestal neem ik de klussen aan en huur ik Rein vervolgens in, maar het is ook weleens andersom. Als er extra handen nodig zijn, doen we een beroep op één of meerdere zoons van Rein: Mathijs (29), Stefan (27) en Timo (26) zijn – net als wij – eveneens schilder en zzp’er”, zegt Rudolf de Goede.

Zijn zoon Giann (20), die student is, helpt soms ook mee en doet dan het schoonmaak- en schuurwerk. “Zo voeren we als familie altijd alle schilderwerk zelf uit. Mathijs heeft een hbo-opleiding afgerond, maar koos alsnog voor een bestaan in de schildersbranche. Dat vind ik wel mooi. We doen nooit een beroep op derden en dat is best bijzonder”, zegt De Goede.

“Soms staan we met ons vijven aan de kwast op een klus, maar meestal is het met drie tot vier familieden. Ook splitsen we weleens op, zodat we op twee projecten tegelijk kunnen schilderen.”

Reizen
Terwijl Timo de Goede (26) de terrasdeur van de waterbungalow schildert, vertelt hij dat hij het schildersvak met de paplepel ingegoten kreeg. “Als scholier hielp ik mijn vader elke zomervakantie bij schilderprojecten”, vertelt hij.

“Toentertijd speelde ik nog niet met de gedachte om er mijn beroep van te maken. Na de middelbare school koos ik voor een hbo-opleiding maatschappelijk werk, maar ik voelde mij in de collegebanken al snel niet op mijn plek en wilde liever met mijn handen bezig zijn. Dat deed me besluiten om voor het schildersvak te kiezen. Sinds mijn twintigste jaar ben ik actief als zzp’er. Mijn vader en Rudolf zijn één van mijn grootste opdrachtgevers en ook mijn broer Mathijs doet regelmatig een beroep op mij.”

Timo de Goede schildert een kozijn: “Ik voelde mij in de collegebanken niet op mijn plek, wilde liever met mijn handen bezig zijn en geniet nu van het schildersvak.”

“Ik mag graag door Europa reizen en ben nu in bijna alle landen geweest. Als zzp’er heb ik gelukkig de vrijheid om mijn eigen agenda te bepalen”, zegt Timo de Goede. “Ik ben nu nog jong en ongebonden en wil mij daarom niet door mijn werk laten beperken.”

“Zo ben ik net terug van een rondreis door Noorwegen en sta ik nu weer een aantal weken met mijn familie aan de kwast. Binnenkort staat een reis naar Ierland op de planning en ben ik dus weer even niet beschikbaar. Dat geef ik dan tijdig door aan Rudolf en Rein”, glimacht hij.

“Tussendoor geniet ik volop van het schildersvak. Ik vind het fijn om met de eigen familie te werken.” Vader Rein haakt hierop in: “Mensen verbazen zich weleens dat we als familie zo nauw kunnen samenwerken. Dat vinden ze bijzonder. Natuurlijk botst het onderling weleens, maar dat is niet erg. Je moet geven en nemen.”

Agenda
Rudolf de Goede maakt doorgaans de offertes en de planning voor De Goede Schilders. “De agenda van veel schildersbedrijven is tegenwoordig vaak al voor ruim een jaar volgeboekt, maar wij willen niet worden geleefd door de agenda. Daarom plannen we bewust niet te ver vooruit.”

“Ook de kleinere klanten worden door ons gekoesterd: voor iemand die even een plafond wil laten sauzen, maken we tijd. Zo kweek je goodwill en zo’n kleine klus betaalt zich op den duur zeker uit, want de klant komt bij je terug.”

“We werken het liefst op uurbasis voor onze opdrachtgevers en geven hen van tevoren altijd een reële richtprijs”, vult Rein de Goede aan. Hij benadrukt dat hij de flexibiliteit die De Goede Schilders-constructie biedt, erg belangrijk vindt.

“We willen niet wekelijks vijf dagen per week aan het werk zijn. Ik vind het lekker om zo nu en dan een vrije dag te kunnen hebben. Timo gaat binnenkort weer reizen en Stefan verblijft momenteel in Israël. Zo kan iedereen zijn eigen tijd invullen, zolang het werk van De Goede Schilders ondertussen maar kan doorgaan.”

Rein en Rudolf zetten een dakkajuit in de verf: “Mensen verbazen zich weleens dat we als familie zo nauw kunnen samenwerken.”

____________________________________________________________________________________________________________________________
Trip naar Israël

Rein en Rudolf de Goede reizen jaarlijks in de winterperiode voor circa een week naar Israël, waar ze dan schilderwerk uitvoeren in en aan een gebouw van een goede kennis. “We krijgen daarvoor in ruil gratis kost en verblijf. Het zijn iedere keer prachtige trips waar we naar uitkijken. We combineren onze werkzaamheden daar altijd met vakantie vieren: naar het strand gaan, bezienswaardigheden bezoeken, enzovoort”, vertelt Rein de Goede.
“Buitenschilderwerk zoals we dat in Nederland kennen, zie je in Israël nauwelijks. Men hecht daar veel minder aan onderhoud van de buitenschil. Het gebouw dat wij jaarlijks schilderen, springt dan ook flink in het oog en levert zelfs nieuw werk op. Zo verblijft mijn zoon Stefan momenteel in Israël waar hij sauswerk aan enkele huizen uitvoert.”
___________________________________________________________________________________________________________________________

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Sjors Krikken gaat voor persoonlijk contact

Exoskelet voor schilders behoeft verdere doorontwikkeling

Nederland pleit voor EU-regels duurzame chemische industrie

30 miljoen subsidie voor emissievrije bedrijfsauto’s

Onderzoek werpt nieuw licht op ‘watergedragen’


Naar archief >